prima pagina › 2003 › Zilele Sucevei

Zilele Sucevei

Manifestarile prilejuite de sarbatorirea Zilelor Sucevei au debutat sub semnul ploii si al vremii capricioase.12In ciuda picurilor de ploaie si a unei asistente putin numeroase, sîmbata a avut loc deschiderea oficiala a sarbatorii dedicate Zilelor Sucevei.12Cu acest prilej, primarul municipiului Suceava, Marian Ionescu i-a premiat si a înmînat diplome celor 29 de cetateni de onoare ai Sucevei si celor peste 50 de elevi olimpici premiati la diverse olimpiade scolare. Astfel, au fost omagiati si premiati Maestrul Ion Irimescu, Maria Draga Rozopol, profesorul Ioan Nemes. De asemenea, autoritatile locale i-au declarat post mortem cetateni de onoare ai municipiului Suceava pe profesorii Romul Vancea, Florin Gheorghe Iancu si Doina Maria Robu.12Sarbatoarea a continuat în cursul dupa-amiezii de sîmbata, pe esplanada din fata Casei Culturii, cu un spectacol de dans si muzica usoara sustinut de Cenaclul "Sinteze", Asociatia "Juventus" si Fundatia de Caritate si Intrajutorare "Ana".12Pe parcursul întregii zile, zeci de suceveni, care nu s-au lasat intimidati de capriciile vremii, au petrecut asa cum se cuvine, cu mici si bere, pe terasa amenajata în fata Casei Culturii, în acordurile muzicii populare interpretate de Alexandru Recolciuc si Vali Isopescu.12Ziua de sîmbata a fost încheiata de concertul formatie de muzica latino "Desperado", care a reusit sa-i încalzeasca pe spectatorii aflati pe esplanada din fata Casei Culturii.12Programul manifestarilor dedicate Zilelor Sucevei a continuat în cursul zilei de ieri cu inaugurarea în foaierul Casei Culturii a "Tîrgului mesterilor popular", prilej pentru artistii populari din localitatile Suceava, Balaceana, Falticeni, Vicov, Pascani, Manastirea Humorului de a-si expune lucrarile.12Vizitatorii au putut admira si cumpara icoane pictate pe lemn, piatra sau coaja de ou, figurine, cruciulite si linguri confectionate din lemn de brad, pin, tei sau cires, oua încondeiate sau încrustate cu margele.12Majoritatea artistilor sustin ca prezenta lor la sarbatoarea Zilelor Sucevei a fost constanta de-a lungul anilor, acesta fiind una din ocaziile cu care maiestria lor artistica poate fi adusa la cunostinta publicului larg.12Unul din punctele de atractie ale acestui tîrg l-a reprezentat prezenta a doi tineri artisti din Vicov si Pascani, care au expus icoane pictate în coaja de ou. Crearea acestor lucrari presupune o munca foarte laborioasa, pe care tinerii artisti au deprins-o în timp. Una dintre piesele cele mai interesante o reprezinta icoana pictata în coaja de ou de strut cu foita de aur.12Tîrgul a mai oferit vizitatorilor si posibilitatea de a admira frumusetea costumelor populare bucovinene, realizate de o artista populara din Manastirea Humor. Arta cusutului costumului popular, transmisa din generatie în generatie, a putut fi observata în camasile populare, baticele de borangic, sau prosoapele în diferite nuante.12In aceasta atmosfera rustica a debutat, în Sala Mare a Casei Culturii, etapa judeteana a primei editii a Festivalului - concurs muzical coregrafic "Comori de suflet romanesc". Festivalul a adunat laolalta orchestre de muzica populara tarafuri, fanfare, formatii de dansuri populare, grupuri vocal instrumentale, ansambluri folclorice, solisti vocali si instrumentisti din Bilca, Bogdanesti, Botosana, Calafindesti, Cornu Luncii, Dolhasca, Dorna Candreni, Corlata, Dumbraveni, Fîntînele, Forasti, Granicesti, Horodnic, Iaslovat, Negostina, Manastirea Humor, Hîrtop, Rîsca, Siminicea, Zaharesti, Falticeni, Gura Humorului, Radauti, Siret si Vatra Dornei.12Manifestarea, organizata de Consiliul Judetean Suceava, în colaborare cu Centrul Judetean pentru Valorificarea si Conservarea Creatiei Populare, Primaria Suceava si Casa Culturii, a trezit interesul sucevenilor, prezenti în numar foarte mare la aceasta sarbatoare a cîntecului si dansului popular.12Ca orice manifestare care prilejuieste prezenta unui numar mare de vizitatori, si sarbatoarea Zilelor Sucevei a trezit interesul comerciantilor, care nu au scapat ocazia de a-si rotunji veniturile.12Astfel, parcul din vecinatatea Casei Culturii a devenit un mic bazar de unde poti procura aproape orice, de la cani, oale de lut si alte articole de uz în gospodarie, pîna la ochelari de soare, bijuterii, baloane si jucarii.12In peisajul colorat al comerciantilor de tot felul am avut surpriza de a descoperi si cîteva lucrari de pictura ale unei artiste din Botosani. Icoanele si peisajele, picturile în relief, pe piatra, lemn si chiar pe matase sînt obiecte asupra carora cad adesea privirile vizitatorilor, însa prea putini sînt cei care le cumpara, ne-a declarat, oarecum dezamagita, artista.12O foarte mare cautare o au colacul secuiesc si vata de zahar, pe care, daca doresti, trebuie sa stai la cozi.12Cea de-a doua zi a Zilelor Sucevei s-a încheiat în aceeasi nota de sarbatoare cu un spectacol de dans si muzica usoara sustinut de artistii suceveni pe Platoul Cetatii de Scaun a Sucevei.12Manifestarile prilejuite de aceasta sarbatoare vor continua în cursul zilei de astazi, cu un colocviu pe tema "Scriitorii bucovineni din perioada interbelica" si o expozitie de carte religioasa, ce vor avea loc la Biblioteca Bucovinei "I.G. Sbierea".12Esplanada Casei Culturii va gazdui începînd cu ora 10.00 Tîrgul "Expo - Aliment Bucovina 2003", iar, la ora 14.00 va avea loc la Galeriile de Arta vernisajul expozitiei de arta cu tema "Suceava". Penultima zi a manifestarilor dedicate Zilelor Sucevei va fi încheiata de concertul sustinut de formatiile Class, Zdob si Zdub si Vank, pe Stadionul Areni, începînd cu ora 20.00.