prima pagina › 2004 › Bucovina spatiu intercultural

Bucovina spatiu intercultural

Spectacolul a fost dedicat împlinirii a 85 de ani de la unirea Bucovinei cu România
Interesul spectatorilor a fost trezit de frumusetea costumelor populare, de autenticitatea dansurilor si cîntecelor fiecarei etnii
La sala Dom Polski a avut loc, miercuri seara, un spectacol remarcabil, "Bucovina-spatiu intercultural", manifestare care marcheaza cei 85 de ani de la Unirea Bucovinei cu România. Spectacolul a debutat cu o prezentare a evenimentelor istorice din acea vreme, realizata de doi elevi ai Liceului de Informatica "Spiru Haret"Suceava, dupa care au urmat scurte programe artistice pregatite de reprezentanti ai mai multor etnii ce convietuiesc în Bucovina . Prof. Catalina Hapurne, cea care a prezentat spectacolul a fost o gazda primitoare, care a stiut sa reaminteasca spectatorilor faptul ca Bucovina este într-o continua cautare a specificitatii care-i confera unicitate, iar în geografia de suflet a sucevenilor îsi au locul si ucrainenii, rusii lipoveni, polonezii, germanii si rromii. Asa cum au dovedit-o si martorii vremurilor, bucovinenii si-au asumat ospitalitatea ca mod de manifestare a credintei în Dumnezeu, au îmbinat traditiile, obiceiurile etnicilor ce s-au stabilit în acest spatiu pentru a da culoare, pentru a forma un tot cultural. Un exemplu al acestei unitati culturale a fost si spectacolul de miercuri. Un grup de elevi ai Liceului de Informatica au interpretat doua piese muzicale, "Doina", pe versurile lui Mihai Eminescu si "Cîntec Popular". În aplauzele spectatorilor, în majoritate tineri, adolescentii de la Info au rostit "Cînta cucul bata-l vina, de rasuna Bucovina ...". Momentul urmator a apartinut minoritatii ucrainene, reprezentata printr-un "grup de mandoline"de la Negostina, sub îndrumarea lui Nicolae Maidaniuc. Tinerii ucraineni frumos îmbracati în portul popular, fetele cu cununi de flori pe cap si cizme rosii de piele, alaturi de baietii cu bundite cusute tot cu flori colorate, au cîntat cîteva piese în limba ucraineana.
Programul pregatit de comunitatea poloneza a impresionat atît prin consistenta, cît si prin prezentare scenica. Catalina Hapurne a specificat ca "dialectul vorbit de polonii din Poiana Micului, Solonetul Nou, Cacica nu se mai foloseste în Polonia zilelor noastre. Locul de origine al polonilor din Bucovina este o zona aflata la granita dintre Slovacia si Polonia". Noua fete si sapte baieti din Solonetul Nou, îmbracati în costume populare, fetele cu cununi de flori colorate, mai marunte ca cele ale ucrainencelor, cu opinci, fuste rosii brazdate de pliuri si "sorturi" cu broderii, siraguri de margele la gît, dar si un trandafir rosu în piept, panglici lungi rosii si albe, "curgînd" din parul Sînzienelor au format un frumos tablou plin de viata. Au cîntat si au dansat acompaniati de un acordeon, au chiuit si au adus multa veselie în sala de spectacol. Pe lînga joc si cîntec, si-au gasit foarte bine locul si cîtiva elevi de la Liceul de Informatica, care au interpretat un fragment din piesa "Chirita în provincie", de V. Alecsandri, coordonati de prof. Gica Vasilovici. Rusii lipoveni au fost reprezentanti de un grup de tineri din Lipoveni, care aveau alaturi si o fetita de vreo trei anisori, îmbracata în costum popular, spre amuzamentul si aplauzele spectatorilor. Lipovenii au cîntat, au interpretat o sceneta si au transmis multa veselie si drag de viata sucevenilor. Forumul german a trimis la manifestare un grup de tineri care au interpretat, în limba germana, cîteva piese bine cunoscute, îndrumati de Ionela Ilie, eleva a Grupului Scolar Nr. 1. Evreii nu si-au trimis reprezentanti pe scena suceveana! Din partea partidei rromilor au venit la Suceava doua grupuri de elevi, unii din Gulia, care au cîntat, dansat si recitat poezii în limba "romani", pe care le-au tradus apoi în limba româna, iar taraful de la Mironu a impresionat întreg auditoriul, prin talentul instrumentistilor. Finalul spectacolului a apartinut românilor. Ansamblul Artistic "Flori de Sînziene", din Zaharesti, s-a prezentat în fata spectatorilor cu o suita de dansuri populare, interpreti de folclor autentic, toti coordonati de Ion Baitan si Dorina Fartais.
Organizatorii acestui spectacol sînt Directia pentru Cultura Culte si Patrimoniul Cultural National Suceava, Ansamblul Artistic "Ciprian Porumbescu", Societatea stiintifica Cygnus - Centru UNESCO (prof. Victor Sutac si prof. Lucian Lungu) Asociatia "Juventus", Fundatia"Ana", Asociatia "J.J. Rousseau", Asociatia studenteasca "O sa fie". Aseara, în incinta Restaurantului "Nistru", a avut loc o actiunea - "Seara Bucovineana"- , cu momente artistice oferite de etniile care convietuiesc în Bucovina, degustari de preparate culinare specifice si o expozitie de bauturi traditionale bucovinene. De fapt s-a dorit o trecere "mai altfel" de la relatiile oficiale, de sedinta, între membrii etniilor din Bucovina la discutii libere, prietenesti, într-un cadru relaxant.