prima pagina › 2004 › Bucovina spatiu intercultural

Bucovina spatiu intercultural

Spectacolul a fost dedicat ®mplinirii a 85 de ani de la unirea Bucovinei cu Rom¢nia
Interesul spectatorilor a fost trezit de frumusetea costumelor populare, de autenticitatea dansurilor si c®ntecelor fiecarei etnii
La sala Dom Polski a avut loc, miercuri seara, un spectacol remarcabil, ′Bucovina-spatiu intercultural , manifestare care marcheaza cei 85 de ani de la Unirea Bucovinei cu Rom¢nia. Spectacolul a debutat cu o prezentare a evenimentelor istorice din acea vreme, realizata de doi elevi ai Liceului de Informatica ′Spiru Haret Suceava, dupa care au urmat scurte programe artistice pregatite de reprezentanti ai mai multor etnii ce convietuiesc ®n Bucovina . Prof. Catalina Hapurne, cea care a prezentat spectacolul a fost o gazda primitoare, care a stiut sa reaminteasca spectatorilor faptul ca Bucovina este ®ntr-o continua cautare a specificitatii care-i confera unicitate, iar ®n geografia de suflet a sucevenilor ®si au locul si ucrainenii, rusii lipoveni, polonezii, germanii si rromii. Asa cum au dovedit-o si martorii vremurilor, bucovinenii si-au asumat ospitalitatea ca mod de manifestare a credintei ®n Dumnezeu, au ®mbinat traditiile, obiceiurile etnicilor ce s-au stabilit ®n acest spatiu pentru a da culoare, pentru a forma un tot cultural. Un exemplu al acestei unitati culturale a fost si spectacolul de miercuri. Un grup de elevi ai Liceului de Informatica au interpretat doua piese muzicale, ′Doina , pe versurile lui Mihai Eminescu si ′C®ntec Popular . ˇn aplauzele spectatorilor, ®n majoritate tineri, adolescentii de la Info au rostit ′C®nta cucul bata-l vina, de rasuna Bucovina ... . Momentul urmator a apartinut minoritatii ucrainene, reprezentata printr-un ′grup de mandoline de la Negostina, sub ®ndrumarea lui Nicolae Maidaniuc. Tinerii ucraineni frumos ®mbracati ®n portul popular, fetele cu cununi de flori pe cap si cizme rosii de piele, alaturi de baietii cu bundite cusute tot cu flori colorate, au c®ntat c®teva piese ®n limba ucraineana.
Programul pregatit de comunitatea poloneza a impresionat at®t prin consistenta, c®t si prin prezentare scenica. Catalina Hapurne a specificat ca ′dialectul vorbit de polonii din Poiana Micului, Solonetul Nou, Cacica nu se mai foloseste ®n Polonia zilelor noastre. Locul de origine al polonilor din Bucovina este o zona aflata la granita dintre Slovacia si Polonia . Noua fete si sapte baieti din Solonetul Nou, ®mbracati ®n costume populare, fetele cu cununi de flori colorate, mai marunte ca cele ale ucrainencelor, cu opinci, fuste rosii brazdate de pliuri si ′sorturi  cu broderii, siraguri de margele la g®t, dar si un trandafir rosu ®n piept, panglici lungi rosii si albe, ′curg®nd  din parul S®nzienelor – au format un frumos tablou plin de viata. Au c®ntat si au dansat acompaniati de un acordeon, au chiuit si au adus multa veselie ®n sala de spectacol. Pe l®nga joc si c®ntec, si-au gasit foarte bine locul si c®tiva elevi de la Liceul de Informatica, care au interpretat un fragment din piesa ′Chirita ®n provincie , de V. Alecsandri, coordonati de prof. Gica Vasilovici. Rusii lipoveni au fost reprezentanti de un grup de tineri din Lipoveni, care aveau alaturi si o fetita de vreo trei anisori, ®mbracata ®n costum popular, spre amuzamentul si aplauzele spectatorilor. Lipovenii au c®ntat, au interpretat o sceneta si au transmis multa veselie si drag de viata sucevenilor. Forumul german a trimis la manifestare un grup de tineri care au interpretat, ®n limba germana, c®teva piese bine cunoscute, ®ndrumati de Ionela Ilie, eleva a Grupului Scolar Nr. 1. Evreii nu si-au trimis reprezentanti pe scena suceveana! Din partea partidei rromilor au venit la Suceava doua grupuri de elevi, unii din Gulia, care au c®ntat, dansat si recitat poezii ®n limba ′romani , pe care le-au tradus apoi ®n limba rom¢na, iar taraful de la Mironu a impresionat ®ntreg auditoriul, prin talentul instrumentistilor. Finalul spectacolului a apartinut rom¢nilor. Ansamblul Artistic ′Flori de S®nziene , din Zaharesti, s-a prezentat ®n fata spectatorilor cu o suita de dansuri populare, interpreti de folclor autentic, toti coordonati de Ion Baitan si Dorina Fartais.
Organizatorii acestui spectacol s®nt Directia pentru Cultura Culte si Patrimoniul Cultural National Suceava, Ansamblul Artistic ′Ciprian Porumbescu , Societatea stiintifica Cygnus - Centru UNESCO (prof. Victor Sutac si prof. Lucian Lungu) Asociatia ′Juventus , Fundatia′Ana , Asociatia ′J.J. Rousseau , Asociatia studenteasca – ′O sa fie . Aseara, ®n incinta Restaurantului ′Nistru , a avut loc o actiunea - ′Seara Bucovineana - , cu momente artistice oferite de etniile care convietuiesc ®n Bucovina, degustari de preparate culinare specifice si o expozitie de bauturi traditionale bucovinene. De fapt s-a dorit o trecere ′mai altfel  de la relatiile oficiale, de sedinta, ®ntre membrii etniilor din Bucovina la discutii libere, prietenesti, ®ntr-un cadru relaxant.