prima pagina › 2004 › Dar pentu suflet

Dar pentu suflet

SOBRIETATE, ELEGANTA sI ARMONII CU MIRESME DE COLINDE
ÎN CONCERTUL ORGANIZAT DE ZIARUL CRAI NOU, ARTIsTII SUCEVENI sI-AU DOVEDIT VALOAREA
Marti seara, în sala "Dom Polski" din Suceava, spectatorii au primit un autentic "dar pentru suflet", pe care artisti locali l-au putut oferi, împartasind din harul cu care au fost binecuvântati. Concertul organizat de ziarul CRAI NOU, ce a marcat, si astfel, cei 13 ani de când este citit de suceveni, - ultimele înnoiri din viata cotidianului au fost prezentate publicului de directorul acestuia, dl Dumitru Teodorescu - s-a desfasurat în nota de sobrietate si decenta impuse de zilele postului Craciunului si cu solemnitatea fireasca a momentelor de doliu timisorean.
Au fost pe scena teatrului sapte aparitii viguroase, toate "made in Suceava", care au confirmat de-a lungul anilor ca în Bucovina se face muzica adevarata, muzica izvorâta din inima si din talent. Mesagerii, de facturi diverse si complexe, au purtat împreuna un mesaj convingator: "existam si avem valoare", fie ca au comunicat în acorduri folk, pop sau rock. Au fost aceleasi glasuri pe care sucevenii le vor regasi, pentru prima data reunite, pe o caseta si un CD editate recent, si cu sprijinul Fundatiei ANA, sub egida ziarului "Crai nou". Dupa o deschidere "semnata" cu harul vocii si trairii de Alina Babean (asupra careia vom reveni), "Agressione" - sau Andreea si Silviu, doi tineri frumosi - a placut de la primele acorduri, muzica lor lipindu-se de publicul prezent marti seara în sala concertului. Piesele lor promit un drum frumos pe scena, pentru ca perechea cânta parca exact ce vor sa asculte urechile au-ditoriului. A venit rândul suavului, ce poarta numele "CANON", trupa reunind doua voci de o sensibilitate pura, ce cânta împreuna din 1996 si care au primit girul Cenaclului Fla-cara. Crenguta Grosaru si Cris-tina Rosu au adus în sala aroma de brad si zvon de colinde, metamorfozate într-un folk romantic, leac ideal pentru odihna sufletelor nelinistite. De câte ori sucevenii o asculta pe Carmen Agutin au certitudinea profesionalismului si a unei forte interpretive invidiate, cu siguranta, de voci consacrate ale muzici românesti. Lânga ea... trupa "Nemesis", altfel spus, Catalin, Radu si Roger, toti patru, un tot unitar nou si complex. Ca de fiecare data, glasul solistei a învaluit si mirat, pentru ca este puternic fara ostentatie, nascut din emotie pura. Acelasi efect l-a avut si la concertul din sala "Dom Polski", unde Carmen a urat "la multi ani" spectatorilor, pe notele unui "Ave Maria" solemn si curat. Cornel Angelescu, omul în stare sa lacrimeze doar pentru ca-i vede împreuna pe toti artistii Sucevei, a ramas pe scena acelasi... Cornel; talent si sensibilitate... cu carul într-un suflet ce refuza cu îndaratnicie sa îmbatrâneasca. Melodiile lui, si versurile Laurei Buzila, încânta, dau drumul la vise, aduc nostalgii. Angelescu si chitara lui sunt de multi ani doua repere ale folk-ului de la Suceava, iar marti seara s-a dovedit din nou acest lucru. Gata cu suspinele si lacrimile dulci-amare ar fi vrut sa strige Catalin Vintila si compania, altfel spus, HELP, patru "frumosi nebuni" ce cânta, traiesc si "manânca" rock. Au fost suficiente doua piese interpretate de aceasta trupa, pentru ca cei din sala sa stie ca Suceava e tânara în muzica si spirit si ca rock-ul are aici un cuvânt greu de spus. Spre finalul concertului, a venit rândul celor de la INTENSIV, patru tineri, doi interpreti si doi dansatori, cu fani în sala si "zvâc" în picioare, ce practica un stil muzical comercial cu mare priza la public. Ionela Ilie si Ovidiu Pascu au 18 si, respectiv, 17 ani si exceleaza prin ritm si bucuria teribila de a cânta si a încânta. Sunt "vii" si frumosi, si mai ales sunt tineri si dornici sa-si faca loc în peisajul muzical sucevean si nu numai. Solista Alina Babeanu a confirmat de mult ca la Suceava exista un glas imposibil de ignorat. Profund pâna la patetic, el se modeleaza usor de la blues pâna la rock, când cu soapte de colinde, când cu patima de romanta. Alina Babeanu înseamna înversunarea de a reusi, de a razbate într-un domeniu în care se arunca multi, dar razbat doar alesii. Pe ea Dumnezeu a daruit-o cu putere si o voce deosebita, recunoscuta astfel si de publicul de marti seara, dar si de profesionisti gata sa investeasca în cariera ei muzicala. Finalul concertului i-a adus din nou pe scena pe toti artistii ce au cântat ceva mai devreme. Ultimul lor dar pentru suceveni a fost interpretarea împreuna a unei piese a lui Cornel Angelescu, un mesaj si un colind deopotriva, ce a venit sa confirme ca, la Suceava, talentul si valoarea, reunite sub acelasi acoperis, sunt certitudini si permanente. Întregul spectacol a beneficiat de prestatia de prezentator a colegului nostru Mihai Chira, caruia i s-a alaturat, punându-si în valoare virtutile de animator, Cornel Grosaru, prietenul nostru si al muzicii.
Orice sarbatoare trebuie sa aiba, firesc, un final pe masura întregii ei desfasurari. Ziarul CRAI NOU s-a respectat de ziua lui, oferind sucevenilor daruri materiale si spirituale adecvate universului din care-si "hraneste" informatiile si întreaga substanta, întorcându-le, în nota lui specifica, spre aceiasi pe care îi respecta în egala masura, de 13 ani democratici. O ultima bucurie daruita de CRAI NOU cititorilor si prietenilor sai a fost jocul de artificii ce a luminat cerul orasului la ora 20. Pret de câteva minute, unul dintre "maestri" pirotehnisti locali a fermecat privitorii cu explozii de artificii colorate, anuntând parca apropiatele sarbatori de iarna.