suceava


prima pagina › 2004 › Trei organizatii de tineret din Suceava, partenere în cadrul programului national „Universitatea de Vara ANSIT”

 

 

 

Trei organizatii de tineret din Suceava, partenere în cadrul programului national "Universitatea de Vara ANSIT"


Trei organizatii de tineret sucevene au fost partenerele Agentiei Nationale pentru Sprijinirea Initiativelor Tinerilor (ANSIT) în realizarea celei de-a doua editii a "Universitatea de Vara ANSIT" Scoala celei de-a doua sanse-, un program national desfasurat pe doua macromodule, unul la Neptun si altul la Poiana Brasov. Sucevenii au avut un rol deosebit de important în desfasurarea modulului de la Poiana Brasov, acolo unde cele trei organizatii, Fundatia pentru Tineret Suceava (FTS), Fundatia de caritate si întrajutorare "Ana" si Asociatia "OSaFIE"(organizatia studentilor de la facultatea de inginerie electrica), au instruit, alaturi de specialisti ai ANSIT, mai bine 200 de tineri în managementul asociativ al activitatilor si politicilor de tineret. Presedintele FTS, Richard Simioniuc, a fost cel care, timp de aproape doua luni de zile, a coordonat scolirea tinerilor cursanti în "management asociativ si organizational", "politici europene de tineret", "know-how pentru initierea propriei afaceri" si "fund raising (strîngere de fonduri)", cursuri prin care s-a urmarit marirea sanselor de integrare profesionala a tinerilor lipsiti de oportunitati, cresterea asociativitatii si capacitatilor de management asociativ în rîndul populatiei de tineri elevi si studenti si, nu în ultimul rînd, dezvoltarea capacitatii institutionale a structurilor asociative de tineret.

De altfel, Richard Simioniuc a fost si subiectul unui articol publicat de revista "Capital" la finele lunii trecute, "La munte si la mare înveti cum sa începi o afacere", material în care presedintele FTS descria activitatile incluse în cadrul training-ului din acea saptamîna –" Start în afaceri". Întors recent de la Brasov, presedintele FTS ne-a declarat ca "m-am simtit onorat ca am reprezentat segmentul societatii civile sucevene în domeniul tineretului. Educatia nonformala (jocuri de rol, exercitii practice, lucru în echipa, etc.) este elementul primordial de a ne adapta gîndirii europene si de a ne dezvolta calitatile si aptitudinile atît la nivel personal, cît si în contextul lucrului în echipa. Din pacate, sîntem mai apreciati în tara (a se vedea renumele ONG-urilor sucevene) decît aici, în orasul nostru".

Cea de-a doua editie a "Universitatii de Vara ANSIT" (program national de educatie non-formala în domeniul tineretului) a avut ca noutate fata de editia din 2003 includerea în cadrul modulelor specifice a componentei "exemple de reusita" – dialog cu tinerii ce au obtinut performante. Printre "exemplele de reusita" identificate de ANSIT în întreaga tara, s-a aflat si Nelu Todireanu, presedintele fundatiei de caritate si întrajutorare "Ana", fundatie suceveana care în cei trei ani de existenta si-a înfiintat filiale în Baia Mare, Bistrita si Bacau si a facut donatii în bani de peste 1,3 miliarde de lei copiilor nevoiasi si defavorizati. Pe lînga bani, obiectul donatiilor facute de fundatia "Ana" l-au constituit si alimentele îmbracamintea si medicamentele, precum si bursele de ajutor oferite mai multor elevi suceveni. Nelu Todireanu, întors în urma cu doua zile de la Poiana Brasov, acolo unde a fost invitat sa participe la instruirea "fund raising" (strîngere de fonduri) de catre reprezentantii "ANSIT", ne-a marturisit ca "Universitatea de Vara organizata de ANSIT a fost o reusita. Privesc acest parteneriat (cu ANSIT –n.r.) ca o recunoastere a activitatii Fundatiei Ana în decursul a peste trei ani de cînd sîntem o parte marcanta a societatii civile sucevene. Am ramas impresionat de faptul ca din prima zi s-a lucrat în echipa, desi caracterele celor prezenti erau diferite. De remarcat este si capacitatea trainerilor de a lucra cu fiecare participant. Este cunoscut ca atunci cînd ai oameni diferiti, concentrarea este mai mare, implicit consumul psihic. Sper ca prezentarea activitatii fundatiei noastre va constitui un bun exemplu pentru toti cei prezenti si, nu în ultimul rînd, pentru structurile asociative din care fac parte acestia. De asemenea, am initiat colaborari cu ONG-uri din toata tara în vederea realizarii unor proiecte care vor aduce un suflu nou în perceperea societatii civile".

 

dot