suceava


prima pagina › 2005 › Expoziţie de caricatură a "Academiei libere de grafică satirică Paula Şalar", în holul Primăriei Suceava

 

 

 

Expoziţie de caricatură a "Academiei libere de grafică satirică Paula Şalar", în holul Primăriei Suceava


Stiri

În holul Primăriei Suceava a avut loc ieri vernisajul expoziţiei de caricatură a "Academiei libere de grafică satirică Paula Şalar", acţiune care se înscrie în programul Săptămînii Europene a Tineretului, ediţia a VII a - Suceava (28 octombrie – 5 noiembrie), organizată de Fundaţia Ana şi Asociaţia Juventus, cu sprijinul mai multor instituţii locale.
Expoziţia de caricatură, care va fi găzduită de Primărie timp de o săptămînă, s-a bucurat de un public numeros, oameni iubitori de cultură, din care nu au lipsit nici tinerele mlădiţe, 16 elevi, autori ai unor lucrări expuse pe holul primăriei. Expoziţia cuprinde 27 de lucrări personale de grafică satirică semnate de artista Paula Şalar, lucrări foarte moderne, ca şi compoziţie, dar şi ca mesaj, precum şi alte 28 de lucrări semnate de elevi ai Academiei libere de grafică satirică. Ca fenomen artistic, Academia de grafică satirică funcţionează din anul 1998, iar în formula de "şcoală" de caricatură, a stîrnit interesul a peste 60 de suceveni, preşcolari, elevi, studenţi. "Lucrările mele, ca tehnică, sînt alb negru, tuş şi culoare, şi fiecare are un element adăugat, din mediul nostru, cunoscut, din care, de fapt, este poanta. Expoziţia aceasta a circulat mult în Europa, la diferite expoziţii, dar şi în toată ţara", a spus Paula Şalar. Tot ea a completat că şi caricatura este un limbaj actual al artei, care are impact la publicul de toate vîrstele, "este o modalitate prin care chiar poţi urni oamenii spre un mesaj nou". Paula Şalar şi-a propus să facă un turneu prin ţară, turneu care este posibil în colaborare cu părinţii, cu susţinerea părinţilor, pentru că, după cum ne-a spus ea, "din păcate, nu ne bucurăm de o susţinere financiară din partea instituţiilor abilitate". De la această acţiune din Săptămîna Europeană a Tineretului nu a lipsit Nelu Todirean, preşedintele Fundaţiei Ana, Cornel Grosar, preşedintele Asociaţiei Juventus, care a precizat că "această expoziţie constituie un argument pentru viitorul exprimării artistice la nivel superior, a potenţialului creativ al tineretului sucevean", şi reprezentanţi ai administraţiei locale, consilier judeţean Carmen Agoutin, consilierul local Vasile Bilius, directorul Direcţiei Judeţene pentru Tineret, Marius Vătavu şi cel al Direcţiei Judeţene pentru Sport, Mihai Androhovici.

 

dot