prima pagina › 2005 › Municipiul Suceava, capitala sportului interetnic din Bucovina

Municipiul Suceava, capitala sportului interetnic din Bucovina

În cadrul editiei a II-a a Cupei Clubului Interetnic Bucovina la fotbal, peste 100 de etnici poloni, ucraineni, germani si rromi au demonstrat înca o data ca sportul este un limbaj universal

Sîmbata, sala de sport a Liceului cu Program Sportiv Suceava a fost gazda Cupei Clubului Interetnic Bucovina la fotbal, competitie ce a adus fata în fata echipe ale diferitelor etnii din judetul nostru, fiind singura organizata în tara pîna acum. Aflata la a doua editie, cupa s-a bucurat si în acest an de prezenta a peste 100 de sportivi si sustinatori din partea etniilor ce convietuiesc de mult timp în judetul Suceava, dar si de sprijinul reprezentantilor ONG-urilor implicate în acest club interetnic, a autoritatilor locale si judetene. Fata de editia trecuta, în organizarea acestei cupe s-au alaturat la un nivel superior si reprezentantii oficiali ai etniilor, care au înteles necesitatea acestor întîlniri, fie ele sportive sau culturale între etnicii din Bucovina. Pe teren s-au aflat pentru prima data si reprezentantii Uniunii Ucrainene din România, care în prima editie nu au putut da curs invitatiei, din motive obiective. Dupa o zi de meciuri palpitante, în care fair-play-ul si buna dispozitie au fost la ele acasa, cîstigatorii de anul trecut, reprezentantii Uniunii Polonezilor din România au reusit sa ajunga în finala mare, alaturi de sportivii etniei rrome, membrii ai Asociatiei Phico Rromano. Ca si la editia trecuta, rromii au dovedit o mare pofta de joc, fiind aplaudati la scena deschisa de ceilalti participanti, pentru fazele de mare spectacol realizate în stil asemanator celui brazilian. În final, locul I a fost ocupat de poloni, dupa un meci foarte echilibrat, cîstigatorul fiind decis abia dupa loviturile de departajare de la 7 metri. Tehnica formatie a Forumului German din România s-a clasat pe locul III, fiind urmata de echipele Ligii Elevilor si Studentilor din Basarabia si Bucovina, a Uniunii Ucrainenilor din România si de cea a organizatorilor, aceasta din urma avînd în componenta oficialitati precum subprefectul Alexandru Baisanu si presedintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Longher Ghervazen. Decernarea diplomelor si cupelor a fost gazduita de Clubul Studentesc Casablanca, ocazie cu care s-a stabilit calendarul viitoarelor actiuni ale clubului interetnic. Presedintele Asociatiei Phico Rromano, Vasile Ciuraru a declarat ca membri etniei sale s-au simtit foarte bine, deoarece în aceasta actiune toti au fost egali, neexistînd nici o diferenta între rromi si celelalte etnii. Tot la festivitatea de premiere, deputatul Longher Ghervazen a subliniat faptul ca "nu are importanta cine a cîstigat, ci faptul ca etniile s-au întîlnit pentru a se cunoaste mai bine, ducînd mai departe modelul de convietuire al stramosilor din tinutul Bucovinei, loc comparat adeseori cu o Europa în miniatura". Pe lînga celelalte actiuni culturale si sociale ale Clubului Interetnic Bucovina, urmeaza o noua editie a cupei de fotbal, la care se vor adauga competitii de sah si baschet, suprefectul Alexandru Baisanu declarînd ca va sustine în continuare actiunile clubului interetnic. "Prin comportamentul participantilor la competitie s-a demonstrat înca o data ca mentalitatea europeana a patruns în Bucovina înaintea integrarii propriu-zise din anul 2007", au declarat la final organizatorii competitiei, presedintele Fundatiei Ana, Nelu Todireanu si presedintele Asociatiei Juventus, Cornel Grosar.