prima pagina › 2005 › Tinerii suceveni şi ucraineni vor învăţa să acceseze programele de finanţare europene

Timp de un an, Fundaţia Ana din Suceava, alături de partenerul său, Muzeul Regiunii Cernăuţi – secţia Mihai Eminescu va derula un proiect finanţat de PHARE, ce are drept scop încurajarea creării unei reţele de cooperare durabile în zona transfrontalieră prin dezvoltarea structurilor comune de implementare a proiectului, formarea unor echipe care să dezvolte proiecte comune în vederea stimulării creaţiilor culturale tradiţionale şi dezvoltării democraţiei locale şi revigorarea turismului în zona de graniţă româno – ucraineană. Proiectul desfăşurat sub numele de "obiceiuri şi tradiţii din zona transfrontalieră, în contextul promovării democraţiei locale" se desfăşoară pe durata a 12 luni, mai exact din aprilie 2005 şi pînă pe aprilie 2006. Prima acţiune de mare amploare a promovării acestui proiect în afara ţării o reprezintă un seminar desfăşurat timp de trei zile la Cernăuţi, la care vor participa din România un număr de 60 de participanţi, de la cinci ONG-uri sucevene şi ucrainene, plus echipa de proiect şi trainerul, în care vor avea loc cursuri de formare ce vizează familiarizarea participanţilor cu instrumentele de pre-aderare, programele Uniunii Europene, precum şi sesiunile de depunere pentru proiecte în cadrul fiecărui program european. Bugetul total al acestui proiect însumează 54.540 euro, din care Fundaţia Ana contribuie cu aproximativ 10 % din suma totală, adică aproximativ 6.000 de euro. "În cadrul acestui seminar se vor populariza programele europene, cu finanţare atît în România, cît şi în Ucraina. Sunt invitate ONG-uri nu numai din România, ci şi din Ucraina, pentru că încercăm o deschidere şi pentru aceste organizaţii din zona Cernăuţi tocmai pentru a face schimb de experienţă, deoarece modalităţile de lucru sînt foarte diferite în cele două ţări, în special datorită mentalităţilor", a declarat coordonatorul echipei acestui proiect, Richard Simioniuc. Preşedintele Fundaţiei Ana, Nelu Todireanu, a ţinut să precizeze că acest proiect urmăreşte şi promovarea turismului în zona transfrontalieră, în acest sens cooptîndu-se cîteva organizaţii din Cernăuţi şi Suceava, tocmai pentru a se strînge legăturile în principal, pe tema turismului ecvestru. Tot în acest proiect va mai avea loc şi o tabără de tineret în judeţul Suceava, în luna septembrie şi alte acţiuni ce urmăresc principiile acestei acţiuni.