prima pagina › 2005 › În perioada 3-4 septembrie,"Tîrgul comunitatilor etnice din Bucovina" - editia I

Deschiderea oficiala a tîrgului va avea loc sîmbata, la ora 12,00, pe esplanada Casei de Cultura Suceava

· Tot pe esplanada vor avea loc expozitii de pictura, numismatica si fotografie

· Duminica seara, la ora 19,00, la Restaurantul Central se va desfasura "Seara bucovineana interetnica – Interculturalitate gastronomica", unde vor fi expuse produse culinare specifice diferitelor comunitati etnice din Bucovina

În perioada 3-4 septembrie se va desfasura la Suceava proiectul "Tîrgul comunitatilor etnice din Bucovina", în cadrul caruia organizatii reprezentînd etniile conlocuitoare din Bucovina îsi vor face cunoscuta activitatea prin amenajarea unor standuri informative pe esplanada Casei de Cultura Suceava, îsi vor prezenta obiceiurile specifice în cadrul unor programe cultural –artistice (expozitii de pictura, numismatica, fotografie, spectacole sustinute de ansambluri artistice din Siret, Gura Humorului, Lipoveni, Iasi). Programul a fost prezentat, pentru prima data la Suceava, într-o conferinta de presa organizata la "Dom Polski", de catre mai multi reprezentanti ai etniilor din Bucovina, dar si ai societatii civile: deputatul Ghervazen Longher, din partea Uniunii Poloneze din România, deputatul Mircea Grosaru, din partea Asociatiei Italienilor din România, Stanislava Iachimovschi, presedinta Asociatiei Polonezilor din Suceava, Ioan Bodnar, presedintele UUR –Tinutul Bucovinei, Cornel Grosar, presedintele Asociatiei "Juventus" si Nelu Todireanu, presedintele Fundatiei umanitare si de întrajutorare "Ana".
Sîmbata, la ora 10,00, va avea loc simpozionul "Comunicare, Parteneriat, Interculturalitate" la care vor participa invitati din Polonia, Ucraina, Italia, România, reprezentanti ai organizatiilor etniilor din Bucovina, ai autoritatilor locale, judetene, societatii civile cu scopul dezvoltarii relatiilor de parteneriat ale municipiului Suceava cu orase din Polonia, Ucraina, Italia, Germania, Ungaria. Presedintele Asociatiei Juventus, Cornel Grosar, a declarat ca în cadrul acestui simpozion se vor prezenta macheta publicatiei on-line www.promo-bucovinaimage.ro si DVD-ul "Bucovina – model de convietuire interetnica" cu propunerea ca acestea sa constituie mijloace constante de comunicare reciproca între parteneri, "prin prezentarea permanenta în publicatia on-line a informatiilor de interes în limbile româna, ucraineana, poloneza, germana, rusa, italiana, maghiara, engleza si realizarea unor emisiuni radio-tv cu informatii de acelasi gen". Tot sîmbata, între orele 12,30 si 18,00, pe esplanada Casei de Cultura Suceava se vor organiza standuri informative ale organizatiilor ce reprezinta comunitatile etnice din Bucovina, expozitii, tîrg care va putea fi vizitat si duminica, începînd cu ora 9,00. În parcul de lînga Prefectura, "la foisor", va avea loc duminica, începînd cu ora 15,00, un program artistic sustinut de ansambluri apartinînd comunitatilor etnice din Bucovina. O alta actiune care va stîrni curiozitatea sucevenilor va fi "Seara bucovineana interetnica – Interculturalitate gastronomica" ce se va desfasura la Restaurantul Central, la ora 19,00, si unde vor fi prezentate produse culinare specifice diferitelor comunitati etnice din Bucovina. Prima editie a Tîrgului comunitatilor etnice din Bucovina se desfasoara cu sprijinul Consiliului Local Suceava, al Primariei Suceava, al Departamentului pentru Relatii Interetnice – Guvernul României, Uniunii Polonezilor din România, Uniunii Ucrainenilor din România, Tinutului Bucovina, Comunitatii Rusilor lipoveni, Asociatiei Italienilor din România, Forumului democrat german, Comunitatii Maghiare din Suceava, Fundatiei Ana, Asociatiei "Juventus" si "Clubului Interetnic Bucovina".
Profesorul Ioan Bodnar a spus ca, prin aceasta manifestare, sub deviza "unitate în diversitate", se urmareste dezvoltarea relatiilor de parteneriat între comunitatile etnice din Bucovina prin promovarea elementelor culturale specifice fiecarei etnii.