prima pagina › 2006 › „Suceviţa 400 sub sceptrul Movileştilor”, o sărbătoare la care au participat sute de persoane

"Suceviţa 400 sub sceptrul Movileştilor", o sărbătoare la care au participat sute de persoane

Evenimentul a debutat cu un Te Deum şi cu binecuvântarea ÎPS Pimen şi a continuat cu un simpozion şi un spectacol în aer liber

· Ospitalitatea specifică bucovinenilor nu a fost trecută cu vederea la această sărbătoare de la Suceviţa, unde organizatorii au oferit pelerinilor o masă câmpenească, cu bucate tradiţionale

· "Suceviţa 400 sub sceptrul Movileştilor" s-a încheiat ieri cu o cină festivă la pensiunea Casa Avram

Sute de persoane, din toate colţurile ţării, au fost zilele acestea la Suceviţa, locul unde a avut loc prima ediţie a festivalului "Suceviţa 400 sub sceptrul Movileştilor". Folosind ca brand numele Movileştilor, primarul comunei Suceviţa, Ioan Onufrei, a organizat acest eveniment în parteneriat cu Consiliul Judeţean, Prefectura Suceava, Fundaţia "Ana", Asociaţia "Juventus", Asociaţia de Turism şi Dezvoltare Rurală din localitate precum şi Asociaţia de Turism "Bucovina, iar principalele obiective urmărite au fost, aşa cum Ioan Onufrei a declarat, "sărbătorirea ctitorului principal al Mănăstirii Suceviţa, Ieremia Movilă, de la moartea căruia se împlinesc 400 de ani, dar şi valorificarea potenţialului turistic al zonei, atragerea unui număr cât mai mare de vizitatori, mai exact, promovarea Suceviţei şi a brandului Movileştilor". Evenimentul, care s-a derulat pe parcursul a două zile, a debutat cu un Te Deaum şi cu binecuvântarea ÎPS Pimen şi a continuat cu un simpozion "Ieremia Movilă. Domnul. Familia. Epoca", la care au participat istorici şi arheologi de prestigiu. Pe lângă manifestările cultural artistice derulate la mănăstire, Suceviţa a fost zilele acestea şi locul unde vizitatorii au avut ocazia să participe la spectacole susţinute de Ansamblul "Flori de Sânziene" din Zahareşti, de Fanfara de la Fântânele, de Grupul Folcloric "Cetina" din Suceviţa şi de Ansamblul "Crai Nou" din Frasin. Spectacol au ţinut şi formaţiile situate pe primul loc la nivel judeţean în topul Promo Bucovina Image 2005, "Rekord" şi "Pro Music" cu interpreţii Alexandru Recolciuc şi Cristian Munteanu, dar şi doamna folclorului bucovinean, Sofia Vicoveanca. Cornel Grosar, preşedintele Asociaţiei "Juventus" şi unul dintre organizatorii evenimentului, a declarat că "spectacolele au avut loc pe o scenă modernă, cu sunet şi lumini de nivel european, care să-i motiveze pe cei ce evoluează în faţa publicului". Ospitalitatea specifică bucovinenilor nu a fost trecută cu vederea nici la această sărbătoare de la Suceviţa, unde organizatorii au oferit pelerinilor o masă câmpenească, cu bucate tradiţionale.

· Suceviţa nu s-a dezbrăcat de haina de sărbătoare, iar lunile viitoare se vor organiza aici Zilele Suceviţei şi Festivalul Fructelor de Pădure

"Suceviţa 400 sub sceptrul Movileştilor" s-a încheiat ieri cu o cină festivă, la care au fost invitaţi să participe organizatorii, invitaţii şi artiştii prezenţi la acest eveniment, care au fost cinstiţi la pensiunea Casa Avram. Aproximativ 100 de in

Primarul comunei Suceviţa, Ioan Onufrei
vitaţi au participat la cina festivă de la Casa Avram, cină special organizată pentru acest eveniment de gazda pensiunii, Frida Elena Avram. Tochitura bucovineană şi sărmăluţele au fost doar două dintre mâncărurile tradiţionale cu care Frida Avram şi-a desfătat invitaţii. Chiar dacă prima parte a manifestărilor organizate "sub sceptrul Movileştilor" s-au încheiat, Suceviţa nu s-a dezbrăcat de haina de sărbătoare. În scurt timp, şi mai precis luna viitoare, manifestările vor continua cu concursuri de tir cu arcul, întreceri hipice, parade cu costume de epocă şi scamatorii, urmând ca în luna august aici să se organizeze, în premieră, un Festival al Fructelor de Pădure. "Suceviţa are un potenţial turistic extraordinar. Există aici peste 800 de locuri de cazare şi 2000 de locuri de servit masa, avem trasee turistice importante, avem mănăstirea, iar ţinta festivalului a fost promovarea localităţii ca destinaţie turistică şi a brandului Movileşti", a declarat primarul Ioan Onufrei.