prima pagina › 2006 › La Suceviţa Din nou sub semnul Movileştilor

La Suceviţa
Din nou sub semnul Movileştilor

Seria de manifestări organizate în acest an în comuna Suceviţa cu genericul "Suceviţa 400 - Sub sceptrul Movileştilor", manifestări prin care primarul comunei, Ioan Oufrei, şi-a propus printr-un proiect finanţat de Guvernul României (în care a atras mai mulţi susţinători, de la instituţii publice, la fundaţii şi asociaţii turistice şi culturale) să valorifice potenţialul turistic al zonei, utilizând ca brand vestitul nume al Movileştilor (nume legat de istoria localităţii, domnitorul Ieremia Movilă - de la moartea căruia s-au împlinit anul acesta patru secole - fiind ctitorul incintei de piatră a Mănăstirii Suceviţa) continuă în aceste zile (1-3 septembrie) cu o nouă etapă. Începute din luna mai (odată cu demararea proiectului), când s-au organizat o serie de acţiuni culturale, şi reluate la sfârşit de Cireşar, când s-a desfăşurat o a doua etapă de concursuri, expoziţii şi spectacole artistice, manifestările de la Suceviţa au acum ca eveniment axial Festivalul "Expoaliment Montan", în organizarea căruia şi-au dat mâna, întru bună desfăşurare, Primăria şi Consiliul Local Suceviţa, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură şi Prefectura Suceava, având ca parteneri Consiliul Judeţean, Fundaţia "Ana" şi Asociaţia "Juventus". Aşa că, începând de mâine, când la orele 15,00 va avea loc deschiderea primei ediţii a Târgului "Expoaliment Montan", cu genericul "Rodul Pădurii", şi până duminică seara, la Suceviţa se vor organiza concursuri culinare şi degustări, un seminar cu tema "Alimentaţia ecologică în contextul integrării europene" şi o serie de spectacole în aer liber la care-şi vor da concursul formaţii şi interpreţi îndrăgiţi. Dacă sâmbătă vor fi prezenţi pe scenă Pamfil Roată şi Ştefan Diaconiţa, precum şi Ansamblul "Cetina", iar seara, de la ora 20,00, va avea loc un recital extraordinar cu grupurile "Hora" şi "Dor", duminică vor putea fi audiaţi grupul vocal "Păstrătorii de tradiţii" din Marginea şi interpreţii de muzică populară Narcisa Tcaciuc, Alexandru Recolciuc, Ionela Popescu şi Cătălin Brăteanu şi va putea fi urmărit recitalul extraordinar susţinut de Angela Rusu şi Grupul "Etno". Seria manifestărilor va continua, tot în septembrie, cu cea de-a patra etapă (14-15 septembrie), când se va organiza seminarul "Movileştii - familie domnitoare de largă respiraţie europeană" (în care va fi susţinută tema "Toaca, element de identitate românescă, legătura între trecut-prezent-viitor") şi un festival de muzică religioasă de toacă. Oricum Suceviţa va rămâne sub semnul Movileştilor întregul an, întrucât în decembrie (în zilele de 27-28) în comună se va desfăşura Festivalul obiceiurilor de iarnă "Sf. Ştefan".