suceava


prima pagina › 2006 › Suceava – model de convieţuire interetnica

 

 

 

Suceava – model de convieţuire interetnica


Prin seria de evenimente demarate vineri seara, în No Limit, unde a avut loc Seara Ucraineană, organizată în cadrul Clubului Interetnic Bucovina, Suceava s-a remarcat din nou ca un adevărat bastion al interculturalităţii etnice.
Cea de a treia ediţie a acestui eveniment s-a dovedit a fi organizată la nivel naţional şi internaţional, fiind prezenţi oaspeţi din toate colţurile ţării, dar şi de peste hotare.
Astfel, la manifestări au fost prezenţi ucraineni din Maramureş, maghiari din Topliţa, rromi din Botoşani, italieni din Câmpulung Muscel , Braşov şi Bucureşti, precum şi invitaţi din Polonia, Ucraina şi Republica Moldova.
Ineditul acestei ediţii a constat şi în faptul că fiecare echipă a etniilor a venit cu un program propriu de manifestări, care a facilitat cunoaşterea reciprocă a valorilor tradiţionale.
Seara ucraineană a fost marcată de decizia celor doi lideri ai uniunilor ucrainenilor, Dumitru Morhan – UDUR şi Ioan Bodnar – UUR, de a lăsa deoparte orice fel de orgolii sau neînţelegeri, pentru a se sprijini reciproc în organizarea şi promovarea valorilor culturale a etniei pe care o reprezintă.
La manifestări au fost prezenţi deputaţii Mircea Grosaru, Ghervazie Longhern, reprezentantul Federaţiei “Sportul pentru toţi" – Grigore Leşcu, şeful Direcţiei de Sport Suceava, Mihai Androhovici, Vasile Bilius şi Viorel Sereddenciuc - reprezentanţii Primăriei şi Consiliului Local Suceava, finanţatorii principali ai proiectului, Carmen Agoutin şi Cătălin Nechifor din partea Consiliului Judeţean.
Printre cei care au contribuit la succesul manifestărilor, mai ales în prima seară, s-au numărat Mihai Cobziuc – cu un bogat repertoriu de cântece ale etniilor din Bucovina, îndrăgitul interpret de muzică populară, Aurel Recolciuc, polivalentul Sorin Ursan Delaclit, precum şi invitaţi din Maramureş.
Organizatorii manifestărilor, Cornel Grosar şi Nelu Todireanu, de la Asociaţia Juvesntus, respectiv Fundaţia Ana, au precizat că manifestările vor fi continuate pe parcursul acestui an, cu atât mai mult cu cât participanţii au declarat că Suceava este în topul modelelor de convieţuire şi comunicare interetnică.

 

dot