prima pagina › 2006 › Suceviţa n sărbătoare, sub sceptrul Movileştilor

Suceviţa în sărbătoare, sub sceptrul Movileştilor

În cadrul unui proiect ce care ca scop promovarea turistică a zonei, sâmbătă şi duminică s-au organizat aici concursuri culinare şi degustări, un seminarul "Alimentaţia ecologică în contextul integrării europene" şi spectacole în aer liber

Comuna Suceviţa a fost din nou în sărbătoare, sâmbătă şi duminică, aici derulându-se a treia etapă a proiectului "Suceviţa 400 Sub sceptrul Movileştilor", proiect finanţat de Guvernul României şi care are ca scop promovarea turistică a zonei.
Manifestările au debutat cu deschiderea primei ediţii a Târgului "Expoaliment Montan", cu genericul "Rodul Pădurii" şi cu un seminar ce a avut ca temă alimentaţia ecologică. Şi-au dat concursul la organizarea acestora: Primăria şi Consiliul Local Suceviţa, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură şi Prefectura Suceava, având ca parteneri Consiliul Judeţean, Fundaţia ANA şi Asociaţia JUVENTUS.
Proiectul în derulare are în vedere valorifice potenţialul turistic al zonei utilizându-se ca brand vestitul nume al Movileştilor, domnitorul Ieremia Movilă fiind ctitorul incintei de piatră a Mănăstirii Suceviţa.

Agricultura ecologică, o posibilitate de dezvoltare a zonei de munte

Târgul şi seminarul au reunit producători din zona de munte a judeţului, reprezentanţi ai instituţiilor publice şi ai societăţii civile, dar şi policieni.
S-au dezbătut aspecte precum dezvoltarea agriculturii ecologice, sprijinirea producătorilor agricoli din zona de munte şi modalităţi prin care potenţialul turistic al comunei să fie mai bine valorificat.
Primarul Suceviţei, Ioan Onufrei, a declarat că se doreşte ca aici să se desfăşoare sistematic manifestări de importanţă naţională, care să promoveze comuna, să aducă mai mulţi turişti în zonă, unul dintre obiectivele vizate de primărie fiind dezvoltarea economică a localităţii.
Participanţii la târg au putut degusta şi cumpăra produse ecologice prezentate de către localnici, iar în cadrul seminarului producătorii şi-au spus păsurile şi au primit consultanţă de la reprezentanţi ai CCI Suceava, Direcţiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală şi ai Autorităţii de Sănătate Publică. În primul rând s-au stabilit condiţiile în care un produs agricol poate fi considerat ecologic şi paşii pe care un producător ar trebui să îi urmeze pentru a pune în picioare o afacere cu produse ecologice, produse căutate în toată Europa. Au răspuns întrebărilor adresate de producătorii agricoli prezenţi: directorul CCI Suceava Ovidiu Donţu, specialişti ai Direcţiei Agricole inginer Beatrice Botuşan şi doctor Florian Popa, precum şi directorul adjunct al ASP Suceava doctor Alexandru Lăzăreanu.
Prezent la dezbateri, senatorul Tiberiu Prodan, a anunţat că va promova un proiect pentru realizarea unei reţele de canalizare modernă în comuna Suceviţa, reţea care să se dezvolte ulterior , motivând că "infrastructura este un aspect foarte important în dezvoltarea turismului bucovinean".
De asemenea, Prodan a declarat că se fac demersuri pentru retrocedarea Registrului Comerţului către CCI Suceava, astfel încât Camera de Comerţ să dispună de fonduri "care să ajungă în localităţile judeţului şi cu ajutorul cărora să fie sprijiniţi producătorii agricoli".

Regal de muzică şi voie bună, la poale de munte

Sâmbătă şi duminică seara, turiştii şi deopotrivă localnicii din Suceviţa au fost invitaţi să participe la un regal de muzică şi voie bună, cu trupe şi interpreţi în vogă. Încălziţi de muzică şi de tradiţionala afinată, spectatorii au dansat în hore şi au cântat împreună cu interpreţii de pe scenă până la ore târzii. Au încântat auzul şi privirile spectatorilor veniţi în număr mare la spectacole: Pamfil Roată, Ştefan Diaconiţa, Ansamblul "Cetina", trupele "Hora" şi "Dor", grupul vocal "Păstrătorii de tradiţii" din Marginea şi interpreţii Narcisa Tcaciuc, Alexandru Recolciuc, Ionela Popescu şi Cătălin Brăteanu şi recitalurile extraordinare ale Angelei Rusu şi grupului "Etno". Seria manifestărilor va continua în septembrie, cu cea de-a patra etapă a proiectului, cu seminarul "Movileştii - familie domnitoare de largă respiraţie europeană" şi un festival de muzică religioasă de toacă. În decembrie, la Suceviţa se va desfăşura Festivalul obiceiurilor de iarnă "Sf. Ştefan".