prima pagina › 2006 › Sute de copii suceveni şi-au serbat ziua sub semnul non - violenţe

Sute de copii suceveni şi-au serbat ziua sub semnul non - violenţe

Chiar dacă vremea nu a fost foarte prietenoasă, acţiunea de sâmbătă, care a marcat sărbătoarea tuturor copiilor din municipiu, a fost o reuşită, mai ales că toţi micuţii "s-au exprimat într-un mod non - violent"

· Însoţiţi de părinţi sau bunici, copiii au înfruntat ploaia şi s-au alăturat organizatorilor, participând la tot felul de concursuri, de întreceri sportive, spectacole de interpretare şi dans, toţi "artiştii" fiind răsplătiţi de organizatori şi sponsori cu cadouri

· Surpriza manifestării a fost concertul de aproape o oră a Trupei "Fără Zahăr", primită cu entuziasm de cei mici

· Artiştii Ovidiu Bortă – BOA şi Sorin Ursan –DELACLIT au realizat portrete "la minut" tuturor trecătorilor care doreau să participe la o acţiune umanitară: strângerea de fonduri pentru două centre de plasament sucevene

O zi sub semnul non – violenţei. Acesta a fost mesajul zilei de sâmbătă, 3 iunie, când sute de copii din municipiul Suceava au participat la acţiunea amplă dedicată Zilei internaţionale a copilului - "Vara asta vine odată cu Ziua Copilului". Chiar dacă vremea nu a fost foarte favorabilă, şi începutul de zi prefigura o zi ploioasă care va "pune piedici" multor acţiuni programate pentru o zi specială, totuşi, dorinţa copiilor de a se distra, de a evolua pe scenă, de a cânta şi dansa, de a se exprima într-un mod "non –violent" a fost mai puternică. În jurul amiezii ploaia s-a oprit şi manifestările s-au putut desfăşura după programul stabilit. Mici şi mari, cu emoţii sau fără, însoţiţi de părinţi sau aprofesori, copiii şi adolescenţii suceveni au urcat pe scena amenajată în centrul Sucevei pentru a interpreta poezii, cântece, pentru a dansa, în aplauzele spectatorilor. Încurajaţi de fiecare dată de prezentatorul spectacolului, Cornel Grosar, preşedintele Asociaţiei "Juventus" şi sufletul întregii acţiuni, copiii s-au simţit importanţi, s-au simţit adevăraţi "artişti" pentru că în faţa lor erau oameni care-i aplaudau, care le strigau numele... Fiecare "copil - artist" care a evoluat pe scenă a fost răsplătit cu cadouri din partea organizatorilor. Programul manifestărilor a cuprins de toate, de la demonstraţie de karting cu copii de la Palatul Copiilor Suceava, spectacol artistic susţinut de copii de la Palat, dar şi de la majoritatea şcolilor din municipiu, la concursuri de desene pe asfalt, patine cu role, trotinete, triciclete, minifotbal, cros. Copiii care au participat la competiţiile sportive au primit din partea Direcţiei pentru Sport a judeţului Suceava diplome, cupe, medalii, tricouri, dar şi cadouri de la organizatori.

· "Dacă vor să oprească violenţa trebuie să-şi înveţe în primul rând copilul să se exprime într-un mod non – violent"

Un moment aparte a fost marcat de acţiunea "Nu violenţei în familie" organizată în colaborare cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie. Sociologul Ileana Iacob, subinspector în cadrul IJP Suceava, ne-a spus că întreaga manifestare de sâmbătă s-a desfăşurat sub semnul non – violenţei. "Am împărţit pliante părinţilor care au însoţit copiii la spectacolul de sâmbătă, prin care doream să le sugerăm, într-un fel, că < dacă vor să oprească violenţa trebuie să-şi înveţe în primul rând copilul să se exprime într-un mod non – violent!>. Vrem să arătăm că educaţia de care au nevoie copiii noştri trebuie să nu fie făcută cu violenţă, ci cu convingeri, cu exemplu personal", ne-a declarat Ileana Iacob. Din studiile care s-au făcut până acum rezultă că în familiile în care părinţii sunt agresivi, cel mai probabil şi copiii vor deveni agresivi. De aceea, acţiunile pe care le întreprinde Inspectoratul de Poliţie Suceava, în colaborare cu alte instituţii: Inspectoratul Şcolar, Direcţia de Protecţie a Copilului, Organizaţia "Salvaţi Copii" şi alte ONG-uri au ca scop educarea părinţilor, care la rândul lor vor trebui să-şi educe copiii fără agresivitate (de orice fel), fără constrângeri, ci într-un mod civilizat printr-o comunicare şi cunoaştere reciprocă. "Copiii vor învăţa ce înseamnă respectul urmărindu-te pe tine cum îi tratezi pe ceilalţi. Fii respectuos cu ceilalţi fie că te afli la volan, în magazin, în restaurat, pe stadion sau la masă luând cina cu familia", este unul dintre mesajele "non –violenţă" ce se regăseşte pe pliantul oferit trecătorilor de organizatorii acţiunii de sâmbătă.

· Peste 600 de cadouri şi surpriza - "Fără Zahăr" - pentru copiii suceveni

Organizatorii manifestării (Fundaţia "ANA", Asociaţia "Juventus", Primăria Suceava, Radio AS), alături de partenerii lor (Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Direcţia Judeţeană pentruSport, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Magazinul "Muzica", Palatul Copiilor) au pregătit pentru acţiunea de sâmbătă o tombolă cu premii (din jumătate în jumătate de oră s-au acordat premii în urma extragerilor de numere câştigătoare posesorilor de bilete de tombola prezenţi): biciclete, două birouri pentru calculator, aparate electro-casnice, jucării. Cele 600 de bilete de tombolă au fost distribuite în şcolile şi grădiniţele din municipiu. Organizatorii au acordat şi peste 600 de cadouri (dulciuri, îngheţată – Betty -Ice) copiilor participanţi la acţiunile de sâmbătă. Copiii au mai primit baloane, steguleţe, şi daruri din partea sponsorilor.
Sponsorii acestei ample manifestări au fost: BETTY ICE, ROCAST NORD, CALCARUL, OIL-D NEGRU, BIROU NOTARIAL LAURA CARLIGEANU, FOLIA - FARMACIA CENTRALA, RAI 88, LUMY TOOLS, ECUATOR, MOSA MISS, GIVAS, LUMIAX, SOCOM MODIMEX, GAITANO COMPANY, TOP DOLE, PRICHINDEL, ORANGE, NOVA OPTIC, COZA – RUX, ALKA TRADING CO., INSTAL EXPERT, SALONUL DE INFRUMUSETARE WOMEN'S STYLE, EURO TAXI, DAMIENTA, DISCO SYSTEM - MAGAZINUL MUZICA, Mc DONALD'S, PROTOTIP, ROTIL PREST, ASSIST, GRUP MUSATINII şi ISTA.
Un moment "fierbinte" al spectacolului a fost marcat de recitalul de aproape o oră a Trupei "Fără Zahăr", care a fost primită cu entuziasm de publicul tânăr din Suceava. Cunoscându-le în mare parte piesele pline de umor, originale... "cu substrat", cei mici li s-au alăturat artiştilor şi au cântat împreună melodii îndr

Fara Zahar Fundatia ANA Asociatia Juventus
ăgite ca: "6 din 49", "Caţaua", "De la sate"...

"Un portret pentru un zâmbet"

Cotidianul "Monitorul de Suceava" a organizat sâmbătă, în cadrul aceleiaşi acţiuni, o expoziţie în aer liber cu 40 de portrete în pastel - "Zâmbet de copil" - portrete ale copiilor din două centre de plasament sucevene ("Colţ Alb" şi "Speranţa") realizate de artiştii Ovidiu Bortă – BOA şi Sorin Ursan –DELACLIT. Pe tot parcursul zilei, cei doi artişti au realizat "la minut" portrete trecătorilor, în majoritate copii, care erau nerăbdători să plece acasă cu chipul lor desenat pe o coală de hârtie. În schimbul a cinci lei noi, zeci de copii au ocupat scaunele libere din faţa celor doi artişti, îmbiaţi de sloganul - "Un portret pentru un zâmbet"-, deoarece banii adunaţi din realizarea portretelor vor fi donaţi centrelor de plasament. Fiecare portret realizat în cadrul acţiunii de sâmbătă a însemnat un zâmbet pe chipul unui copil din centrul de plasament. Toate lucrările din expoziţia "Zâmbet de copil" vor fi donate celor două centre de plasament.