prima pagina › 2006 › Sute de copii suceveni şi-au serbat ziua sub semnul non - violenţe

Sute de copii suceveni şi-au serbat ziua sub semnul non - violenţe

Chiar dacă vremea nu a fost foarte prietenoasă, acţiunea de s¢mbătă, care a marcat sărbătoarea tuturor copiilor din municipiu, a fost o reuşită, mai ales că toţi micuţii ′s-au exprimat ®ntr-un mod non - violent

Ā· ˇnsoţiţi de părinţi sau bunici, copiii au ®nfruntat ploaia şi s-au alăturat organizatorilor, particip¢nd la tot felul de concursuri, de ®ntreceri sportive, spectacole de interpretare şi dans, toţi ′artiştii  fiind răsplătiţi de organizatori şi sponsori cu cadouri

Ā· Surpriza manifestării a fost concertul de aproape o oră a Trupei ′Fără Zahăr , primită cu entuziasm de cei mici

Ā· Artiştii Ovidiu Bortă – BOA şi Sorin Ursan –DELACLIT au realizat portrete ′la minut  tuturor trecătorilor care doreau să participe la o acţiune umanitară: str¢ngerea de fonduri pentru două centre de plasament sucevene

O zi sub semnul non – violenţei. Acesta a fost mesajul zilei de s¢mbătă, 3 iunie, c¢nd sute de copii din municipiul Suceava au participat la acţiunea amplă dedicată Zilei internaţionale a copilului - ′Vara asta vine odată cu Ziua Copilului . Chiar dacă vremea nu a fost foarte favorabilă, şi ®nceputul de zi prefigura o zi ploioasă care va ′pune piedici  multor acţiuni programate pentru o zi specială, totuşi, dorinţa copiilor de a se distra, de a evolua pe scenă, de a c¢nta şi dansa, de a se exprima ®ntr-un mod ′non –violent  a fost mai puternică. ˇn jurul amiezii ploaia s-a oprit şi manifestările s-au putut desfăşura după programul stabilit. Mici şi mari, cu emoţii sau fără, ®nsoţiţi de părinţi sau aprofesori, copiii şi adolescenţii suceveni au urcat pe scena amenajată ®n centrul Sucevei pentru a interpreta poezii, c¢ntece, pentru a dansa, ®n aplauzele spectatorilor. ˇncurajaţi de fiecare dată de prezentatorul spectacolului, Cornel Grosar, preşedintele Asociaţiei ′Juventus  şi sufletul ®ntregii acţiuni, copiii s-au simţit importanţi, s-au simţit adevăraţi ′artişti  pentru că ®n faţa lor erau oameni care-i aplaudau, care le strigau numele... Fiecare ′copil - artist  care a evoluat pe scenă a fost răsplătit cu cadouri din partea organizatorilor. Programul manifestărilor a cuprins de toate, de la demonstraţie de karting cu copii de la Palatul Copiilor Suceava, spectacol artistic susţinut de copii de la Palat, dar şi de la majoritatea şcolilor din municipiu, la concursuri de desene pe asfalt, patine cu role, trotinete, triciclete, minifotbal, cros. Copiii care au participat la competiţiile sportive au primit din partea Direcţiei pentru Sport a judeţului Suceava diplome, cupe, medalii, tricouri, dar şi cadouri de la organizatori.

Ā· ′Dacă vor să oprească violenţa trebuie să-şi ®nveţe ®n primul r¢nd copilul să se exprime ®ntr-un mod non – violent

Un moment aparte a fost marcat de acţiunea ′Nu violenţei ®n familie  organizată ®n colaborare cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie. Sociologul Ileana Iacob, subinspector ®n cadrul IJP Suceava, ne-a spus că ®ntreaga manifestare de s¢mbătă s-a desfăşurat sub semnul non – violenţei. ′Am ®mpărţit pliante părinţilor care au ®nsoţit copiii la spectacolul de s¢mbătă, prin care doream să le sugerăm, ®ntr-un fel, că < dacă vor să oprească violenţa trebuie să-şi ®nveţe ®n primul r¢nd copilul să se exprime ®ntr-un mod non – violent!>. Vrem să arătăm că educaţia de care au nevoie copiii noştri trebuie să nu fie făcută cu violenţă, ci cu convingeri, cu exemplu personal , ne-a declarat Ileana Iacob. Din studiile care s-au făcut p¢nă acum rezultă că ®n familiile ®n care părinţii sunt agresivi, cel mai probabil şi copiii vor deveni agresivi. De aceea, acţiunile pe care le ®ntreprinde Inspectoratul de Poliţie Suceava, ®n colaborare cu alte instituţii: Inspectoratul Şcolar, Direcţia de Protecţie a Copilului, Organizaţia ′Salvaţi Copii  şi alte ONG-uri au ca scop educarea părinţilor, care la r¢ndul lor vor trebui să-şi educe copiii fără agresivitate (de orice fel), fără constr¢ngeri, ci ®ntr-un mod civilizat printr-o comunicare şi cunoaştere reciprocă. ′Copiii vor ®nvăţa ce ®nseamnă respectul urmărindu-te pe tine cum ®i tratezi pe ceilalţi. Fii respectuos cu ceilalţi fie că te afli la volan, ®n magazin, ®n restaurat, pe stadion sau la masă lu¢nd cina cu familia , este unul dintre mesajele ′non –violenţă  ce se regăseşte pe pliantul oferit trecătorilor de organizatorii acţiunii de s¢mbătă.

Ā· Peste 600 de cadouri şi surpriza - ′Fără Zahăr  - pentru copiii suceveni

Organizatorii manifestării (Fundaţia ′ANA , Asociaţia ′Juventus , Primăria Suceava, Radio AS), alături de partenerii lor (Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Direcţia Judeţeană pentruSport, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Magazinul ′Muzica , Palatul Copiilor) au pregătit pentru acţiunea de s¢mbătă o tombolă cu premii (din jumătate ®n jumătate de oră s-au acordat premii ®n urma extragerilor de numere c¢ştigătoare posesorilor de bilete de tombola prezenţi): biciclete, două birouri pentru calculator, aparate electro-casnice, jucării. Cele 600 de bilete de tombolă au fost distribuite ®n şcolile şi grădiniţele din municipiu. Organizatorii au acordat şi peste 600 de cadouri (dulciuri, ®ngheţată – Betty -Ice) copiilor participanţi la acţiunile de s¢mbătă. Copiii au mai primit baloane, steguleţe, şi daruri din partea sponsorilor.
Sponsorii acestei ample manifestări au fost: BETTY ICE, ROCAST NORD, CALCARUL, OIL-D NEGRU, BIROU NOTARIAL LAURA CARLIGEANU, FOLIA - FARMACIA CENTRALA, RAI 88, LUMY TOOLS, ECUATOR, MOSA MISS, GIVAS, LUMIAX, SOCOM MODIMEX, GAITANO COMPANY, TOP DOLE, PRICHINDEL, ORANGE, NOVA OPTIC, COZA – RUX, ALKA TRADING CO., INSTAL EXPERT, SALONUL DE INFRUMUSETARE WOMEN'S STYLE, EURO TAXI, DAMIENTA, DISCO SYSTEM - MAGAZINUL MUZICA, Mc DONALD'S, PROTOTIP, ROTIL PREST, ASSIST, GRUP MUSATINII şi ISTA.
Un moment ′fierbinte  al spectacolului a fost marcat de recitalul de aproape o oră a Trupei ′Fără Zahăr , care a fost primită cu entuziasm de publicul t¢năr din Suceava. Cunosc¢ndu-le ®n mare parte piesele pline de umor, originale... ′cu substrat , cei mici li s-au alăturat artiştilor şi au c¢ntat ®mpreună melodii ®ndr

Fara Zahar Fundatia ANA Asociatia Juventus
ăgite ca: ′6 din 49 , ′Caţaua , ′De la sate ...

′Un portret pentru un z¢mbet

Cotidianul ′Monitorul de Suceava  a organizat s¢mbătă, ®n cadrul aceleiaşi acţiuni, o expoziţie ®n aer liber cu 40 de portrete ®n pastel - ′Z¢mbet de copil  - portrete ale copiilor din două centre de plasament sucevene (′Colţ Alb  şi ′Speranţa ) realizate de artiştii Ovidiu Bortă – BOA şi Sorin Ursan –DELACLIT. Pe tot parcursul zilei, cei doi artişti au realizat ′la minut  portrete trecătorilor, ®n majoritate copii, care erau nerăbdători să plece acasă cu chipul lor desenat pe o coală de h¢rtie. ˇn schimbul a cinci lei noi, zeci de copii au ocupat scaunele libere din faţa celor doi artişti, ®mbiaţi de sloganul - ′Un portret pentru un z¢mbet -, deoarece banii adunaţi din realizarea portretelor vor fi donaţi centrelor de plasament. Fiecare portret realizat ®n cadrul acţiunii de s¢mbătă a ®nsemnat un z¢mbet pe chipul unui copil din centrul de plasament. Toate lucrările din expoziţia ′Z¢mbet de copil  vor fi donate celor două centre de plasament.