prima pagina › 2007 › „Copiii lui Paţaichin“ – surpriza Cupei Interetnice – Bucovina

"Copiii lui Paţaichin“ – surpriza Cupei Interetnice – Bucovina

Pentru prima dată la Suceava, ruşii lipoveni de la Tulcea au smuls aplauze la seara interculturală > Romii de la Gulia, cei mai buni fotbalişti > Comunitatea italiană l-a adus pe Rafael, “un italiano vero", tânăr cântăreţ câştigător al concursului de interpretare de la Mamaia
A IV-a ediţia a Cupei Interetnice – Bucovina a fost un succes. Au spus-o organizatorii, dar, mai important, au recunoscut-o participanţii, parte dintre ei veniţi de la sute de kilometri distanţă. Reprezentanţi ai şapte etnii din România au participat timp de două zile la întreceri sportive, la o seară interculturală şi la jocuri, cu reală plăcere, dar şi în virtutea atmosferei ce s-a creat la această manifestare de 4 ani încoace. “A fost un mare câştig de imagine pentru Suceava", a declarat Cornel Grosar, preşedintele Asociaţiei Juventus, unul dintre cei care au pus umărul la organizarea Cupei Interetnice, alături de Nelu Todirean, preşedintele Fundaţiei “Ana". “Atât la întrecerile sportive, cât şi la seara interculturală, grupurile s-au prezentat mult peste ceea ce s-a întâmplat în anii precedenţi", a fost de părere şi Mihai Adrohovici, şeful Direcţiei pentru Sport Suceava, cel ce a reprezentat pe plan local Federaţia “Sportul pentru toţi", prin-cipalul sponsor al manifestării.

În premieră, au participat anul acesta reprezentanţi ai comunităţii ruşilor lipoveni din Tulcea, “copiii lui Ivan Pa-ţaichin" fiind cea mai mare surpriză a “Cupei". Au revenit la Suceava maghiarii de la Topliţa, italienii din Bucureşti şi Con-stanţa ce l-au adus cu ei pe Rafael, tânărul cântăreţ ce a câştigat concursul de interpretare de la Mamaia. Au fost acolo, romii de la Gulia, Dolhasca, ce vin deja al treilea an consecutiv, repre-zentanţi ai Uniunii Ucrainenilor din România – Ţinutul Buco-vina, ai Uniunii Polonezilor, ai Forumului German.

Romii, câştigătorii Cupei Interetnice la fotbal

Întrecerile sportive au început sâmbătă dimineaţă, în sala de atletism a CSM Suceava, cu kinball, jocul care se bucură de mare succes de la a 2-a ediţie, când imensa minge neagră a fost văzută prima dată la Suceava, ca o ciudăţenie. Dar kinball-ul a prins atât de bine printre reprezentanţii etniilor şi a devenit “tradiţional", dar jucat de plăcere, de toate echipele, unele formate ad-hoc în sală.

După-amiază, participanţii s-au întâlnit pe terenul de fotbal de la Liceul cu Program Sportiv Suceava, iar meciurile n-au fost deloc moi şi lipsite de patimă. Romii din Gulia-Dolhasca n-au avut adversar şi, după trei partide în care au “bătut" tot, au câştigat Cupa Interetnică la fotbal. Comunitatea picoromană a avut un reprezentat şi în meciul disputat la ora 18 de o selecţionată a etniilor împotriva echipei organizatorilor, ultima încasând-o cu 5-2, fără drept de apel.

La Rădăuţi, trimişii celor 7 etnii participante au participat la probele de tir sportiv, echipa ruşilor lipoveni ieşind învingătoare la tir cu pistolul. Tirul cu arcul a fost doar o probă de iniţiere, niciunul dintre cei prezenţi neştiind prea multe despre această disciplină. S-au mai desfăşurat întreceri la tenis de masă şi jocuri marinăreşti, ultimile fiind adjudecate de comunitatea italiană.

Seara interculturală – un spectacol de muzică şi dans

Ruşii lipoveni veniţi de la Tulcea au fost o surpriză şi la sea-ra interculturală organizată vineri seară la Club 60. Tinerele rusoaice, codane blonde cu batistuţe albe învârtite deasupra capului, în costume naţionale, şi partenerii lor cu pantalonii băgaţi în cizme, toţi în roşu, alb şi negru, au făcut spectacol. Iniţial stabilite la o durată la 10 minute, dansurile lipovenilor au durat 25 şi nu a regretat nimeni. Tinerii au dovedit real respect pentru organizatori, prestaţia lor fiind evident pregătită cu atenţie pentru venirea la Suceava. Maghiarii din Topliţa au lăsat puţin din spiritul lor naţional tot prin dans, fetele şi băie-ţii, în costume naţionale, trezind mândria celor câţiva etnici maghiari suceveni.

Romii de la Gulia au avut parte de cel mai pasional public. Ca şi dansurile lor, de altfel, fustele învârtindu-se drăcesc pe muzică ţigănească autentică, dar şi puţin “maneloasă", în aplau-zele ritmate ale asistenţei. Au aplaudat polonii, au aplaudat şi au cântat ucrainenii, a bătut talpa la podea toată lumea din sală. Romii au recitat poezii şi au făcut linişte în jur cântându-şi im-nul în romanes.

Italienii, ca italienii. Nu s-au dezminţit şi au creat cel mai romantic moment al serii. Mai “din cap", mai de pe hârtie, 3 tineri au cântat câteva şlagăre dintre care n-a lipsit, evident, cel al lui Toto Cutugno, “Un italiano vero". Cu pletele blonde lăsate pe spate mai sexy ca ale multor blonde din sală, Rafael, tânărul cântăreţ al comunităţii italiene, a cules priviri languroase din asistenţă pe durata celor trei melodii cântate la seara inter-culturală a Cupei Interetnice.

“Manifestarea se numeşte Cupa Interetnică, dar ar fi lipsit de etică să o tratăm, exclusiv, ca pe o competiţie sportivă. Este o îmbinare, un amestec fericit şi de succes de sport şi cât se poate din cultura etniilor participante. Rezultă de fiecare dată acelaşi lucru – prietenie, unitate şi încă o şansă pentru Suceava de a arăta că este un model de înţelegere şi convieţuire", a încheiat Cornel Grosar.