prima pagina › 2007 › Cele mai importante matrice ale Bucovinei sunt moştenirile culturale

Cele mai importante matrice ale Bucovinei sunt moştenirile culturale

A declarat, la Suceava, Andras Istvan Demeter, secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii şi Cultelor
O întâlnire, care nu a excelat prin numărul de participanţi, dar s-a evidenţiat clar prin consistenţă a avut loc, ieri, în Sala mică a Casei de Cultură din Suceava. La invitaţia Organizaţiei Judeţene Suceava a UDMR şi cu scopul de a dezbate mai multe probleme, în special privind minorităţile în Bucovina, au fost prezenţi doi secretari de stat: Barna Tanczos, reprezentând Ministerul Transporturilor, şi Andras Istvan Demeter, de la Ministerul Culturii şi Cultelor.

Zona Bucovinei este recunoscută ca fiind un spaţiu multicultural, o vatră de istorie etnică unde minorităţi ca ruşi-lipoveni, ucraineni, polonezi, italieni, evrei, nemţi, romi şi maghiari reprezintă un adevărat model de convieţuire.

La întâlnirea cu secretarii de stat Barna Tanczos şi Andras Istvan Demeter au participat şi deputaţii Longher Ghervazen din partea Uniunii Polonezilor din România, Mircea Grosaru din partea Uniunii Italienilor, Vladimir Hapenciuc, reprezentant al Departamentului pentru minori-tăţi al Guvernului, ca şi preşedintele Uniunii Ucrainenilor din România, prof. Ioan Bodnar, precum şi promotorii mai multor programe şi mişcări interetnice desfăşurate în Bucovina, Nelu Todireanu, de la Fundaţia “Ana", şi Cornel Grosaru, de la Asociaţia “Juventus".

“Cele mai importante matrice ale Bucovinei sunt moştenirile culturale şi interculturalitatea în general. Harta Bucovinei, din punct de vedere al minorităţilor, este în această sală", a declarat Andras Istvan Demeter, secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii şi Cultelor. Referindu-se la aspecte de importanţă majoră pe linia interculturalităţii, secretarul de stat din Ministerul Culturii a spus că “anul 2008 este Anul european al dialogului intercultural". “Cuvântul-cheie este diversitate culturală. Diversitate culturală este în fiecare ţară, dar şi întreaga Europă este o diversitate culturală. Pentru a promova cultura bucovineană, cultura românească în Uniunea Europeană trebuie un lucru simplu. Să fim acolo", a mai subliniat Andras Istvan Demeter.

La rândul său, Vladimir Hapenciuc a spus că “judeţul Suceava, din punct de vedere al compactităţii minorităţilor în localităţile din judeţ, este cel mai multicultural judeţ din ţară. Asta pentru că sunt 50 de localităţi unde este populaţie masiv ucraineană, 4 localităţi cu populaţie masiv poloneză, 3 localităţi cu populaţie masivă de ruşi-lipoveni, câteva localităţi cu populaţie masivă de romi şi o localitate cu populaţie masiv germană".

Secretarul de stat Barna Tanczos a mărturisit că a fost frapat de istoria Bucovinei. Făcând o paralelă între UE şi Bucovina, Barna Tanczos a spus că “Uniunea Europeană este o uniune de minorităţi. Nimeni nu este majoritar. Iar regiunea Bucovinei rămâne un model pentru mine".