suceava


prima pagina › 2007 › Cele mai importante matrice ale Bucovinei sunt moştenirile culturale

 

 

 

Cele mai importante matrice ale Bucovinei sunt moştenirile culturale


A declarat, la Suceava, Andras Istvan Demeter, secretar de stat Ūn cadrul Ministerului Culturii şi Cultelor
O ŪntĒlnire, care nu a excelat prin numărul de participanţi, dar s-a evidenţiat clar prin consistenţă a avut loc, ieri, Ūn Sala mică a Casei de Cultură din Suceava. La invitaţia Organizaţiei Judeţene Suceava a UDMR şi cu scopul de a dezbate mai multe probleme, Ūn special privind minorităţile Ūn Bucovina, au fost prezenţi doi secretari de stat: Barna Tanczos, reprezentĒnd Ministerul Transporturilor, şi Andras Istvan Demeter, de la Ministerul Culturii şi Cultelor.

Zona Bucovinei este recunoscută ca fiind un spaţiu multicultural, o vatră de istorie etnică unde minorităţi ca ruşi-lipoveni, ucraineni, polonezi, italieni, evrei, nemţi, romi şi maghiari reprezintă un adevărat model de convieţuire.

La ŪntĒlnirea cu secretarii de stat Barna Tanczos şi Andras Istvan Demeter au participat şi deputaţii Longher Ghervazen din partea Uniunii Polonezilor din RomĒnia, Mircea Grosaru din partea Uniunii Italienilor, Vladimir Hapenciuc, reprezentant al Departamentului pentru minori-tăţi al Guvernului, ca şi preşedintele Uniunii Ucrainenilor din RomĒnia, prof. Ioan Bodnar, precum şi promotorii mai multor programe şi mişcări interetnice desfăşurate Ūn Bucovina, Nelu Todireanu, de la Fundaţia “Ana”, şi Cornel Grosaru, de la Asociaţia “Juventus”.

“Cele mai importante matrice ale Bucovinei sunt moştenirile culturale şi interculturalitatea Ūn general. Harta Bucovinei, din punct de vedere al minorităţilor, este Ūn această sală”, a declarat Andras Istvan Demeter, secretar de stat Ūn cadrul Ministerului Culturii şi Cultelor. Referindu-se la aspecte de importanţă majoră pe linia interculturalităţii, secretarul de stat din Ministerul Culturii a spus că “anul 2008 este Anul european al dialogului intercultural”. “CuvĒntul-cheie este diversitate culturală. Diversitate culturală este Ūn fiecare ţară, dar şi Ūntreaga Europă este o diversitate culturală. Pentru a promova cultura bucovineană, cultura romĒnească Ūn Uniunea Europeană trebuie un lucru simplu. Să fim acolo”, a mai subliniat Andras Istvan Demeter.

La rĒndul său, Vladimir Hapenciuc a spus că “judeţul Suceava, din punct de vedere al compactităţii minorităţilor Ūn localităţile din judeţ, este cel mai multicultural judeţ din ţară. Asta pentru că sunt 50 de localităţi unde este populaţie masiv ucraineană, 4 localităţi cu populaţie masiv poloneză, 3 localităţi cu populaţie masivă de ruşi-lipoveni, cĒteva localităţi cu populaţie masivă de romi şi o localitate cu populaţie masiv germană”.

Secretarul de stat Barna Tanczos a mărturisit că a fost frapat de istoria Bucovinei. FăcĒnd o paralelă Ūntre UE şi Bucovina, Barna Tanczos a spus că “Uniunea Europeană este o uniune de minorităţi. Nimeni nu este majoritar. Iar regiunea Bucovinei rămĒne un model pentru mine”.

 

dot