prima pagina › 2007 › Unitatea în diversitate – caracteristica Săptămânii Europeane a Tineretului

Unitatea în diversitate – caracteristica Săptămânii Europeane a Tineretului

Săptămâna Europeană a Tineretului la Suceava, ediţia a IX-a, a propus tinerilor multiple posibilităţi de afirmare, alternative de petrecere a timpului liber, lucru în echipă şi parteneriate. Pe parcursul mai multor zile, ei s-au putut bucura de proiectul Autorităţii Naţionale de Tineret “Noapte Albă" în Discoteca Shock, invitat special fiind binecunoscutul DJ din Sicilia Rosario Internillo. Peste 1000 de tineri au beneficiat de o atmosferă la superlativ, elementele dominante fiind ritmul şi bună dispoziţie.

Alţi aproximativ 100 de tineri reuniţi în Clubul de Teatru înfiinţat în aprilie, cu ocazia Festivalului de Teatru, au fost instruiţi de către actriţe profesioniste în ateliere de dicţie, repovestire, încadrare a mişcării pe text, descoperind bucuria exprimării artistice, a comunicării, a educaţiei non-formale. Proiectul Club T a inclus şi Festivalul de Film Scurt şi Fotografie, în care sute de tineri din judeţul Su-ceava (Siret, Câmpulung Moldovenesc, Fălticeni, Rădăuţi, Gura Humorului, Suceava) au trimis materiale, cele mai bune fiind jurizate la Club 60 în prezenta ministrului educaţiei şi cercetării, dl Cristian Adomniţei. Au fost vizionate 15 filme şi 46 fotografii (din peste 2000) câştigătorii fiind: Andrei Cercel, pentru secţiunea “Europa la Suceava", CN "Petru Rareş", cu “Eu sunt Slovenia", şi Tudor Aursulesei, precum şi Şcoala cu Clase I-VIII Nr. 1 Suceava, la fotografie.

Un alt proiect prezent în cadrul Săptămânii Europene a Tineretului a fost “Valori Sucevene", în cadrul căruia tineri pasionaţi de poezie au lansat volumul “Turnătorii", interpreţi de muzică rock de la formaţiile “Shadow Song" şi “Piatra" au evoluat în condiţii deosebite de sunet şi lumină în faţa fanilor aflaţi în nu-măr mare la Discoteca Vox , iar unii dintre cei mai buni DJ suceveni au concertat în Club Arena, demonstrând nivelul deosebit la care a ajuns muzica electronică în Suceava, fapt constatat şi de invitatul DJ Gaby Marian din Piteşti.

Un alt aspect important l-a reprezentat prezenţa constantă a primarului tinerilor, împreună cu un grup de consilieri din Consiliul Local al Tinerilor şi Elevilor la organizarea şi desfăşurarea activităţilor. Ei au avut ocazia să facă cunoştinţă cu reprezentanţi ai administraţiei locale şi ai altor instituţii într-un cadru plin de bună dispoziţie prilejuit de European Pizza Party; au format echipe care au colaborat la transpunerea în formă de pizza a unor teme de interes general cum ar fi corupţia, discriminarea, unitatea în diversitate, toleranţă, iar momentele de virtuozitate ale celor doi fraţi Florin şi Claudiu Toader din Bucureşti au constituit surpriza serii.

Seminarul cu tema "Violenţa în şcoală", a reunit reprezentanţii elevilor alături de cei ai Poliţiei, Jandarmeriei, Poliţiei Comunitare, societăţii civile şi a reuşit să dezmorţească relaţiile, punând bazele unui parteneriat în lupta cu respectivul fenomen.

Latura sportivă s-a concretizat în Cupa Săptămânii Tineretului la fotbal licee, baschet fete şi băieţi, handbal fete şi băieţi; au participat de asemenea sute de tineri care au ales mişcarea sportivă ca mod de petrecere a timpului liber.

La buna reuşită a manifestărilor şi-au dat mâna Consiliul Local Suceava, Primăria Suceava, Consiliul Judeţean Suceava, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Complexul Muzeal Bucovina, Autoritatea Naţionala pentru Tineret, Direcţia pentru Tineret, Direcţia Judeţeană de Sport, Fundaţia Ana şi Asociaţia Juventus.