suceava


prima pagina › 2008 › ā€˛Interculturalitate gastronomicăā€¯, ediţia a III-a

 

 

 

′Interculturalitate gastronomică , ediţia a III-a


Stiri

Proiectul ′Bucovina - model de interculturalitate europeană , prin care se evidenţiază calitatea municipiului Suceava de oraş multicultural, ®n anul interculturalităţii ®n Uniunea Europeană, a reliefat, printr-o nouă etapă, cunoaşterea reciprocă a valorilor tradiţionale culinare aparţin¢nd etniilor ce convieţuiesc ®n această regiune.

Ruşi lipoveni, germani, evrei, poloni, ucraineni, italieni, maghiari, cu toţii s-au ®nt¢lnit pentru a savura preparatele specifice fiecărei etnii, invitaţi de onoare fiind reprezentanţi ai mai multor ONG-uri şi mass-media din Ucraina şi Suceava.

Bigosul polonez, gulyas maghiar, supa de bere germană, prăjiturile zicherleich şi honichleich evreieşti, pastele cu carne italieneşti, salata de ridichi ucraineană au fost doar c¢teva dintre delicioasele preparate, din care s-au ®nfruptat invitaţii.



Ansamblul ′Kolomeika , aplaudat la scenă deschisă
Evoluţia de excepţie a Ansamblului ucrainean ′Kolomeika  din Siret, care a smuls aplauze din partea participanţilor, a fost ca cireaşa de pe tort. Participanţii la seara de ′interculturalitate gastronomică  s-au prins ®ntr-o horă bucovineană, alături de artişti, definind, astfel, ®n cel mai original mod, conceptul de ′unitate ®n diversitate .

′ˇntr-o perioadă plină de agitaţie la nivel naţional şi internaţional, Bucovina reprezintă o oază de bun simţ şi un model de ®nţelegere ®ntre locuitori, indiferent de apartenenţa etnică sau religioasă, constituind un motiv ®ntemeiat de promovare a acesteia at¢t ®n ţară, c¢t şi peste hotare. Poate nu avem resursele materiale la nivelul altor ţări din Uniunea Europeană, dar bogăţia spirituală multietnică bucovineană este greu de egalat, fiind o adevărată carte de vizită pentru Rom¢nia , au declarat organizatorii/

Proiectul ′Bucovina - model de interculturalitate europeană  este realizat prin efortul comun al administraţiei şi societăţii civile (Consiliul Local, Primăria Suceava, Ministerul Culturii, Fundaţia ′Ana , Asociaţia ′Juventus  şi Clubul Interetnic Bucovina).

 

dot