suceava


prima pagina › 2008 › „Interculturalitate gastronomică”, ediţia a III-a

 

 

 

"Interculturalitate gastronomică", ediţia a III-a


Stiri

Proiectul "Bucovina - model de interculturalitate europeană", prin care se evidenţiază calitatea municipiului Suceava de oraş multicultural, în anul interculturalităţii în Uniunea Europeană, a reliefat, printr-o nouă etapă, cunoaşterea reciprocă a valorilor tradiţionale culinare aparţinând etniilor ce convieţuiesc în această regiune.

Ruşi lipoveni, germani, evrei, poloni, ucraineni, italieni, maghiari, cu toţii s-au întâlnit pentru a savura preparatele specifice fiecărei etnii, invitaţi de onoare fiind reprezentanţi ai mai multor ONG-uri şi mass-media din Ucraina şi Suceava.

Bigosul polonez, gulyas maghiar, supa de bere germană, prăjiturile zicherleich şi honichleich evreieşti, pastele cu carne italieneşti, salata de ridichi ucraineană au fost doar câteva dintre delicioasele preparate, din care s-au înfruptat invitaţii.Ansamblul "Kolomeika", aplaudat la scenă deschisă
Evoluţia de excepţie a Ansamblului ucrainean "Kolomeika" din Siret, care a smuls aplauze din partea participanţilor, a fost ca cireaşa de pe tort. Participanţii la seara de "interculturalitate gastronomică" s-au prins într-o horă bucovineană, alături de artişti, definind, astfel, în cel mai original mod, conceptul de "unitate în diversitate".

"Într-o perioadă plină de agitaţie la nivel naţional şi internaţional, Bucovina reprezintă o oază de bun simţ şi un model de înţelegere între locuitori, indiferent de apartenenţa etnică sau religioasă, constituind un motiv întemeiat de promovare a acesteia atât în ţară, cât şi peste hotare. Poate nu avem resursele materiale la nivelul altor ţări din Uniunea Europeană, dar bogăţia spirituală multietnică bucovineană este greu de egalat, fiind o adevărată carte de vizită pentru România", au declarat organizatorii/

Proiectul "Bucovina - model de interculturalitate europeană" este realizat prin efortul comun al administraţiei şi societăţii civile (Consiliul Local, Primăria Suceava, Ministerul Culturii, Fundaţia "Ana", Asociaţia "Juventus" şi Clubul Interetnic Bucovina).

 

dot