prima pagina › 2008 › De Dragobete, iubim româneşte

De Dragobete, iubim româneşte

Sute de tineri au luat parte, duminică seară, la cea de-a II-a ediţie a Spectacolul-concurs “De Dragobete iubim româneşte", acţiune organizată de Direcţia pentru tineret Suceava, în colaborare cu Asociaţia “Juventus", Fundaţia “Ana" şi Consiliul local al tinerilor. “Acţiunea face parte dintr-un proiect mai amplu, finanţat de Autoritatea Naţională pentru Tineret, care are ca scop implicarea tinerilor la viaţa activă a societăţii", ne-a declarat Marius Boghean, şeful Direcţiei pentru Tineret Suceava.

venimentul, care a fost găzduit de Shock Fashion Club, s-a dovedit, credem, a fi un exemplu de îmbinare a utilului cu plăcutul. Tinerii participanţi au aflat, de la organizatori, cine este Dragobete şi care sunt tradiţiile cu specific românesc pe care fetele trebuie să le respecte, dacă vor să fie iubite tot anul. Au urmat apoi concursuri, care mai de care mai hazlii, menite să-i pună pe tinerii participanţi în dificultate, să le testeze atenţia sau talentul oratoric.

Abilităţile participanţilor la concursul de miss şi mister Dragobete au fost atent “cântărite" de un juriu cu… greutate, format din reprezentanţi ai mass-mediei locale şi naţionale, reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, ai Tribunalului Suceava şi ai Consiliului Judeţean. Participanţii au trecut prin destule momente hazlii. Aspirantele la titlul "Miss Dragobete" au fost provocate să facă o declaraţie de dragoste unui primar, matematicii sau… Direcţiei pentru Tineret. De descurcat s-au descurcat; mai spunând câte-o vorbă, mai zâmbind frumos… “Baba la frumuseţe rabdă", iar asta au simţit şi concurentele pe pielea lor când au fost nevoite să se lase machiate de băieţi, nu cu farduri obişnuite, ci cu frişcă şi ciocolată. Şi-au luat totuşi revanşa atunci când flăcăii au fost provocaţi de organi-zatori să alerge după ele legaţi la ochi şi ţinând în mână o tavă în care se aflau trei mingi de tenis. Toate acestea în numele dragostei… După “atâta muncă" trebuia să vină şi răsplata. Juriul a desemnat câştigătorii. Titlul "Miss Dragobete" i-a revenit Cătălinei Dionisie, elevă a Colegiului Naţional “Mihai Eminescu", iar Andrei Bălan, elev al Colegiului Naţional “Petru Rareş", l-a câştigat pe cel de "Mister Dragobete". Câştigătorii concursului au primit premii în bani.

În timp ce pe scenă o parte dintre tineri îşi disputau titlurile de miss şi mister, spectatorii din sală s-au întrecut în…epigrame. Adolescenţii au încercat să redea în versuri semnificaţia sărbătorii Drago-betelui. “Ce noroc, cuvântul fete/ Rimează cu Dragobete / Că de Sf. Valentin / Concursul era un chin"; “Îl doreşti al tău să fie / Să te înţeleagă dintr-o mie / Cu vorbele să te îmbete / Nu-i Valentin, e Dragobete"; “Iar vrea vestul să ne-mbete cu catolicismul lui / Noi iubim de Dragobete / După moda estului". Iată doar câteva dintre epigra-mele adolescenţilor.