prima pagina › 2008 › Tot ce are mai frumos sufletul ucraineanului

Tot ce are mai frumos sufletul ucraineanului

Ucrainenii au deschis sâmbătă seară seria manifestărilor prin care etniile ce locuiesc în judeţul Suceava se vor prezenta celor cu care trăiesc împreună, cu tradiţiile, cultura şi modul de viaţă specific fiecăreia în parte. "Seara ucraineană" a fost o nouă manifestare din cadrul proiectul iniţiat de Fundaţia “Ana" şi Asociaţia “Juventus", “Suceava – oraş multicultural european" , sub emblema căruia s-a organizat, în urmă cu o săptămână, şi “Cupa Interetnică".

Cântec, dans şi meşteşug

“Vrem să vă cucerim şi, pentru aceasta, am venit cu un desant de cântec, dans şi meşteşug, cu frânturi din tot ce are mai frumos sufletul ucraineanului", a spus, în deschiderea serii, prof. Ioan Bodnar, preşedintele Uniunii Ucrainenilor – Ţinutul Bucovina.

Şi sufletul ucraineanului din Bucovina s-a dovedit nu numai frumos, ci şi generos, risipitor de frumuseţe chiar, în a oferi publicului prezent la Club ’60 un act de cultură autentic şi o deplină stare de bine. Şi l-au deschis imediat pe versul poetului naţional Taras Şevcenko şi l-au completat cu cel al lui Mihai Eminescu. La o masă, trei fetiţe din Paltinu, de 10 şi 14 ani, în costume naţionale bucovinene, trei copile mici, frumoase, pricepute, luând foarte în serios treaba pentru care veniseră acolo, au făcut o demonstraţie de încondeiat ouă. De fapt n-au demonstrat decât că, practicat de multe generaţii, acest meşteşug este în siguranţă şi pe mai departe.

Şugubeţ, vesel şi plin de culoare, acelaşi suflet ucrainean s-a deschis mai departe celor de faţă când a cântat Grupul “Soacrele" şi încă o dată, şi mai larg, cu tinerii din Ansamblul "Kolomeica", format din elevi ai grupul şcolar “Laţcu Vodă" din Siret. Spectacolul acestora a fost o revelaţie pentru cei care nu-i văzuseră niciodată şi o adevărată plăcere pentru cei care mai simţiseră bucuria cu care aceşti tineri cântă şi dansează. Peste 30 de tineri au creat, din patima pentru tradiţie şi cultură a unei profesoare neobosite, un ansamblu cu ţinută profesionistă. Artişti compleţi, ei cântă instrumental şi vocal, ca peste 10 minute să demonstreze cea mai dificilă acrobaţie de dans. Priveşti şi te minunezi în faţa unor tineri deosebit de talentaţi, care, cu ritmul curgându-le prin vene, au bătut deja multe colţuri ale lumii, ducând în fiecare câte o bucată de Bucovină.

Bucovina, "model de convieţuire interetnică"

“Avem în Bucovina o bogăţie umană pe care vrem să o arătăm Europei", a afirmat preşedintele Asociaţiei “Juventus" Cornel Grosaru, şi, în tonul acestei declaraţii, nu mai pare deloc aiurea gândind că "Soacrele", dar în mod deosebit tinerii din “Kolomeica", dansând şi cântând în ucraineană la festivaluri şi spectacolele de prin lume, reprezintă Suceava. Au înţeles aceasta şi oaspeţii prezenţi în sală: viceconsulul ucrainean Mihail Lienkov, Vladimir Hapenciuc, şeful Departamentului de Relaţii Interetnice a Prefecturii Suceava, reprezentanţi ai Consiliului Local, Consiliului Judeţean, ai Inspectoratului Şcolar, ai DJS, liderii etniilor ce convieţuiesc în Suceava, artistul şi scriitorul Radu Bercea (care a oferit cu această ocazie câteva exemplare din ultima sa carte, “Memoria retinei gulagului românesc"), precum şi un grup consistent de studenţi ucraineni ai Universităţii "Ştefan cel Mare" din Suceava.

…Vor urma şi serile altor minorităţi din Bucovina, zona cu care realizatorii proiectului ies cu mândrie în faţa tuturor, numind-o un “model de convieţuire interetnică".