prima pagina › 2009 › Săptămâna Europeană a Tineretului, ediţia a XI-a

Săptămâna Europeană a Tineretului, ediţia a XI-a

Manifestările organizate anul acesta în cadrul celei de-a XI-a ediţii a “Săptămânii Europene a Tineretului" s-au deschis cu o competiţie sportivă, “Cupa Săptămânii Tineretului la fotbal", la care au participat echipe formate din voluntari, reprezentând mai multe ONG-uri pentru tineret (“Promotorii Bucovinei", “Youth Can Do It", Fundaţia “Ana", Asociaţia “Juventus", Asociaţia “Sportul pentru Toţi") şi reprezentanţi ai unor instituţii publice (Direcţia pentru Tineret, Direcţia pentru Sport).

În urma întrecerii, pe podium s-au regăsit: Locul I – “Promotorii Bucovinei", locul II – Fundaţia "Ana", locul III – “Youth Can Do It".
Celelalte echipe participante au promis că vor intra în "cantonament permanent" şi se vor pregăti exemplar pentru a participa cu succes la viitoarea ediţie a competiţiei.
O altă etapă a “Săptămânii Europene a Tineretului" a avut loc în sala de şedinţe “Ci-prian Porumbescu" din sediul Consiliului Judeţean Suceava, unde şi-au dat întâlnire ONG-uri de tineret, cadre didactice, reprezentanţi ai mass-media, reprezentanţi ai administraţiei locale şi judeţene. “Un câştig devenit tradiţional a fost considerat înfiinţarea unor ONG-uri de tineret în Siret, Fălticeni, Suceava, organizaţii care au avut oportunitatea de a cunoaşte şi de a fi cunoscute de către potenţialii parteneri", ne-a spus Cornel Grosar, preşedintele Asociaţiei “Juventus".
Au fost organizate şi două seminarii, intitulate “Exodul tinerilor – o soluţie?" şi “Valori sucevene – valori europene", în urma cărora organizatorii au constatat “necesitatea abordării periodice şi a altor subiecte de larg interes pentru tineri: «Şcoala – un rău necesar?», «Voluntariatul», «Ce face statul pentru tineri?», «Şansa tinerilor de a promova în societate» ş.a., rezultate din "brainstormingul ad-hoc", după cum ne-a spus Cornel Grosar. La cele două seminarii a luat parte şi un invitat special din Ucraina, “expert în proiecte transfrontaliere", Serghei Hagman.

Pizza Party

Şirul manifestărilor a continuat joi seară, în sala mare a restaurantului “Total Chagall", unde s-a desfăşurat “Pizza Party". La fel ca şi anul trecut, au participat reprezentanţi ai unor instituţii publice, precum Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, ai Consiliului Local şi Consiliului Judeţean Suceava.
Cei prezenţi au fost împărţiţi în echipe de câte 5 sau 6 şi provocaţi să gătească celebra mâncare italiană, dar nu oricum, ci respectând diverse teme, ca de exemplu: “Integrarea tinerilor cu dizabilităţi în UE", “Studenţi în UE", “Soluţia crizei economice" ş.a. Pentru aceasta, concurenţii au avut la dispoziţie toate ingredientele necesare.
Cum era de aşteptat, participanţii au reuşit să îmbine utilul cu plăcutul. Cei mai tineri s-au distrat, dar au şi învăţat astfel câte ceva despre comunicare, având în vedere că au fost nevoiţi să şi explice cum au ornat pizza, în aşa fel încât să respecte tema impusă, precum şi ce anume presupune munca în echipă.
Chiar dacă “Pizza Party" a fost o competiţie, nu putem să vorbim despre învinşi, pentru că, în opinia subsemnatei, toţi participanţii s-au dovedit a fi învingători…PROIECTUL A FOST FINANTAT DE CONSILIUL JUDETEAN SUCEAVA SI DIRECTIA JUDETEANA PENTRU TINERET SUCEAVA.