suceava


prima pagina › 2009 › Saptamana Europeana a Tineretului editia a XII-a

 

 

 

Saptamana Europeana a Tineretului editia a XII-a


Reprezentantii a 10 organizatii de tineret din Ucraina si Moldova vin la Suceava sa vada ce-i de facut pentru reluarea parteneriatelor transfrontaliere, care s-au cam muiat In ultima vreme >"Va fi o editie obisnuita, care nu aduce nimic spectaculos poate, dar aduce normalitate si consecventa ce o dau cei 12 ani de cand se desfasoara" a declarat Mihai Androhovici, coordonator In cadrul DJS Suceava

E saracie, banii sunt putini, dar trebuia sa se Intample, trebuia organizata, ca sa nu se piarda. Cu un buget infim si concursul voluntar si implicit al mai multor prieteni din Suceava, Saptamana Europeana a Tineretului, ajunsa la a 12-a editie, a Inceput deja. A Inceput In acelasi parteneriat de baza dintotdeauna: Fundatia "Ana" â Asociatia Juventus. Langa cele doua a venit acum 5 ani Directia Judeteana pentru Sport, anul acesta punand umarul la organizarea manifestarilor, din nou, si Consiliul Judetean, precum si asociatiile "Youth Can Do It" si "Promotorii Bucovinei".

Saptamana Europeana a Tineretului a demarat In week-endul trecut, cu sport. In zile-le de 30 si 31 octombrie, 130 de elevi de liceu din Suceava si Dumbraveni si-au disputat Cupa Saptamanii Tineretului la fotbal.

Sportul va reveni In desfasurator abia pe 7 noiembrie, cand liceenii sunt chemati la Club "Strikers" sa arate cat de buni sunt la bowling, tenis de masa si biliard, sporturi de sala numai bune pentru sezonul rece, cand nu prea e de alergat pe afara.

Miercuri, 3 noiembrie, In pubul "La Fierarie", tinerii Sucevei Incearca sa se faca auziti In jurul unei mese rotunde, pe o tema simpla, dar considerata de ei importanta. "si noi suntem In Bucovina" doresc sa spuna mai multi organizatori de evenimente pentru tineri, altele decat cele de muzica populara. Sunt invitati suceveni care fac si alte genuri de muzica, teatru, film, umor, dans etc. "si ei pot veni alaturi de brandul Bucovina, pentru ca mai Incolo de folclor exista si alte manifestari prin care tinerii se reprezinta In zona noastra", a declarat Cornel Grosar, presedintele Asociatiei "Juventus".

Pe 4 noiembrie vin oaspeti la seminar, anume conducerile a 5 organizatii de tineret din regiunea Cernauti si a 5 organizatii din raionul Balti. Reprezentanti ai unor ONG-uri din Suceava, Ucraina si Republica Moldova, ai administratiilor locale si judetene se reunesc la ora 17 In sala "Ciprian Porumbescu" a Consiliului Judetean. Se va vorbi acolo despre parteneriatul transfrontalier, care are traditie, dar care s-a muiat, pentru ca In spatele oricarei prietenii peste frontiere trebuie sa existe si resurse financiare In stare sa o lege si sa o sustina. si bani n-au prea fost, deci nu s-a mai legat nimic nou In ultima vreme Intre tinerii suceveni, ucraineni si basarabeni.

"Ne vom aduna si vom discuta In ideea de a Incerca sa vedem cum putem depasi problema, cea a Incetinirii relatiilor de parteneriat. Cele vechi s-au pastrat, dar n-au aparut altele noi si Impreuna vom vedea ce se poate face pentru reImprospatarea legaturilor", a afirmat Nelu Todirean, presedintele Fundatiei "Ana".

Alte manifestari ale "Saptamanii" vor fi workshopul "European Pizza Party", pe 4 noiembrie, la ora 20.30, la pub "No limit"; pe 5 noiembrie, la ora 19, la pub "Picadilly", seara de folk si poezie.

Saptamana Europeana a Tineretului se desfasoara anul acesta cu fonduri de doar 3000 de lei, bani pe care Ii pune la bataie Directia Judeteana pentru Sport, singurul finantator al manifestarilor. Suma va acoperi doar cheltuielile de cazare si masa ale invitatilor din Ucraina si Republica Moldova. Restul, fiecare cu ce a putut.

Fara concursul gratuit al prietenilor si amicilor personali ai organizatorilor este greu de crezut ca anul acesta iesea ceva de soi. "Nu poate nimeni spune ca nu a fost un proiect de succes, unul care dureaza deja de 12 ani. Este o manifestare Inradacinata deja In agenda anuala si, chiar daca banii sunt putini, cu ceea ce avem, o vom sustine. Va fi o editie obisnuita, care nu aduce nimic spectaculos poate, dar aduce normalitate si consecventa ce o dau cei 12 ani de cand se desfasoara", a fost parerea lui Mihai Androhovici, coordonator In cadrul DJS Suceava.

 

dot